Vredi li toliko?

NAJSKUPLJA PAMETNA VAGA: Čuva nervni sistem, meri masti, BMI, rad srca, stres, ali i prvi put EKG

Withings pametna vaga u svom novom i najskupljem izdanju vrši i EKG merenje, ali postoji jedan problem…

Izvor: SmartLife / Withings

Kompanija Withings predstavila je prvu generaciju svoje i pametnih vaga uopšte, u stanju da meri EKG funkciju jednostavnim stajanjem na uređaju.

Na CES 2022 sajmu u Las Vegasu predstavljena je Withings Body Scan pametna vaga, koja košta čak 279 dolara (oko 250 evra) i koja čak i ne izgleda kao klasična pametna ili vaga uopšte.

Withings Body Scan ima mogućnost da meri šest EKG zona sa stopala i ruku, očitava kvalitet nervnih završetaka sa stopala, a uz to meri BMI (Body Mass Index), rad srca, stres, izračunava kompoziciju tela (masnoće, sadržaj vode, težinu kostiju, mišića, metabolizme itd).

Vaga ima mogućnost da očita i raspored telesnih masti u telu i pokaže gde ih nedostaje ili ima previše jasnim vizuelnim grafikom.

Withings Body Scan vaga ima dodatak, ručku, koja se može izvlačiti, a koja sadrži 14 ITO elektroda i četiri posebna senzora zadužena za očitavanje svih funkcija koje smo naveli gore. Dodatne elektrode raspoređene su na vagi koja je izrađena od čelika i stakla, a sadrži i LCD ekran u boji dijagonale 3,2 inča (8,2 centmetra).

Sadržaji koje vaga očita mogu se uvesti u Apple HealthKit i Google Fit API odakle se dalje mogu kombinovati sa ostalim zdravstvenim podacima. Vaga ima i sopstvenu aplikaciju koja je već spremna za iOS i Android uređaje.

Iako je ručka definitivno vizuelno jedinstvena, to je istovremeno i ono što omogućava zanimljive karakteristike Bodi Scan-a. Pametne vage mere sastav tela putem analize bioelektrične impedanse (BIA). Ovo je omogućeno tako što vaga šalje električnu struju niskog intenziteta kroz telo korisnika. Telesna mast, voda i nemasna masa imaju različite nivoe otpora, tako da u zavisnosti od brzine kojom struja putuje, vaga procenjuje sastav tela. Međutim, većina vaga ima samo dve dodirne tačke: vaša stopala. To znači da zaista dobijate procenu samo za donji deo tela. Withings kaže da će Bodi Scan koristiti “višefrekventnu“ BIA karakteristiku, jer ručka koja se može izvući i držati pruža dve dodatne tačke kontakta i samim tim na više mesta sveobuhvatnije procenjuje telesnu kompoziciju.

Vaga će rezultate "razbijati" po zonama poput torzo, leva i desna noga, desna i leva ruka i drugim i ovo je čini jedinstvenom na tržištu. Takođe, osim sastava tela, Withings kaže da će skeniranje tela obezbediti praćenje otkucaja srca, EKG snimke i podatke o starosti krvnih sudova pri svakom vaganju.

Očitavanja EKG-a mogu se sačuvati i podeliti sa lekarima direktno s vage ili aplikacije. U međuvremenu, karakteristika vaskularne starosti treba da pokaže ljudima kakvo je njihovo kardiovaskularno zdravlje u poređenju sa drugim ljudima u njihovoj starosnoj grupi.

EKG opcija još mora da bude odobrena od strane nadzornih lekarskih i regulatornih komisija i tela, ali kompanija radi sa velikim svetskim zdravstvenim ustanovama na tome i nada se da će do druge polovine 2022. sve dozvole biti spremne da bi i ova opcija bila deo ponude merenja.

I opcija skeniranja nervnih završetaka na stopalima, koja se sprovodi u saradnji sa francuskim medicinsko-naučnim institutima mora da bude odobrena, Withings smatra da ta funkcija može da ukaže na ozbiljnije poremećaje nervnog sistema korisnika.

Vaga će se prodavati na svim tržištima na kojima posluje Withings.

Šta vi mislite o ovome?

Withings Body Scan pametna vaga CES 2022 VIDEO
Izvor: Withings