Pametni gradovi

DA NOVOSAĐANI LAKŠE DOĐU DO TAKSIJA: Grad predlaže pametni sistem za regulaciju taksi mesta

Uvođenje sistema za utvrđivanje raspoloživosti slobodnih taksi mesta poboljšalo bi taksi usluge u Novom Sadu.

Izvor: SmartLife / Yandex Go Srbija

Uvođenje ovog sistema doprineće razvoju i povećanju kvaliteta javnog prevoza na teritoriji Grada Novog Sada.

Navedeno se ogleda u tome da će vozači taksi vozila korišćenjem aplikacije putem mobilnog telefona imati informaciju o raspoloživosti slobodnih mesta na pojedinom stajalištu, kao i informaciju na kom stajalištu u blizini ima slobodnog mesta za parkiranje.

Pored prednosti koje ovaj sistem nudi taksi vozačima, on omogućava nadležnim gradskim upravama da prate taksi stajališta i unaprede sistem upravljanja istima, u smislu povećanja ili smanjenja broja taksi stajališta, vršenja kontrole istih, menjanja lokacije taksi stajališta i ostalo.

Lokacija projekta su taksi stajališta: Žitni trg - Socijalno; Železnička stanica; Prote Mihaldžića - VM centar; Hajduk Veljkova - Klinički centar; Dimitrija Tucovića - SPENS; Trg Marije Trandafil; Marka Miljanova; Braće Popović, Kralja Petra I - dom zdravlja; Modene i Trifkovićev trg.

Procenjena vrednost projekta (u dinarima) je 11.700.000,00 RSD, a ovlašćeni predlagač je Gradska uprava za saobraćaj i puteve. Trenutno je ovo jedan od projekata na TvojGrad platformi na kojoj skuplja glasove građana Novog Sada kako bi ušao u proces realizacije u budućnosti.

Na platformi TvojGrad svi Novosađani mogu da predlože izmene i pozovu na unapređenje nekog od segmenata života u svom delu grada i da ga stave na glasanje ostalih građana.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.