KARTICE SU PROŠLOST: Plaćajte jeftinije, brže i bezbednije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KARTICE SU PROŠLOST: Plaćajte jeftinije, brže i bezbednije

Plaćanje mobilnim telefonom će brzo potisnuti kartice, jer je brže i jeftinije, uverena je viceguvernerka Dragana Stanić, na osnovu rasta transakcija instant plaćanja sistema NBS. Posebno se novoj tehnologiji raduju mali trgovci.

  Izvor: demaerre/iStockphoto, Guliver Getty Images

Naši građani su i te kako spremni i voljni da koriste napredne tehnologije. U prvih šest meseci 2020. izvršeno je oko 10,7 miliona plaćanja putem NBS IPS QR koda u odnosu na oko 6,96 miliona u celoj prošloj godini, kaže viceguvernerka Stanić.

"Da bi trgovac prihvatao instant plaćanja, ne treba mu skupa infrastruktura kartičnog poslovanja, niti POS terminal na koji plaća mesečnu zakupninu. Dovoljan je samo mobilni telefon, jer su banke pripremile i mobilne aplikacije koje će trgovcima omogućiti da jednostavno i sa nižim troškovima prihvataju instant plaćanja", navodi Stanić u interjvuu za "Biznis magazin".

Možda će vas zanimati

Ključne prednosti instant plaćanja u odnosu na platne kartice su, objašnjava, gotovo dvostruko niži troškovi u odnosu na naknade za prihvatanje kartica, zatim trenutni prenos novca od prodaje na račun trgovca 24 sata dnevno, sedam dana nedeljno, 365 dana u godini, i sigurnost upotrebe ovog instrumenta.

Kad je reč o prednostima za kupce, koji mogu biti i preduzetnici i pravna lica, Stanić pre svega ukazuje na činjenici da im je za plaćanje na prodajnim mestima, bez naknade po transakciji, potreban samo mobilni telefon.

PROTOK OD 200 MILIJARDI

Od oktobra 2018, kada je guvernerka Jorgovanka Tabaković pustila u rad sistem instant plaćanja, odnosno sistem NBS IPS QR koda, do juna ove godine izvršeno preko 18,5 miliona transakcija, ukupne vrednosti od oko 195 milijardi dinara.

Posebno ističe sigurnost kao važan element ovakvog načina plaćanja na internetu, jer kupac ne ostavlja na sajtu trgovca nijedan podatak, za razliku od plaćanja platnim karticama, budući da čitavim procesom plaćanja upravlja kupac svojim mobilnim uređajem.

Kaže da se kod instant plaćanja trgovac odlučuje za metod koji mu najviše odgovara - "IPS pokaži" ili "IPS skeniraj".

"Korisnici su posebno zadovoljni skeniranjem NBS IPS QR koda na računima, jer se veoma brzo i jednostavno, na komforan način, u dva-tri klika na mobilnom uređaju, bez prepisivanja podataka s računa, novčana sredstva za nekoliko sekundi nalaze na računu izdavaoca računa", navodi Stanić.

Prema njenim rečima, veliko je interesovanje preduzeća koja izdaju značajan broj mesečnih računa za primenu NBS IPS QR koda na štampanim računima.

Među prvima su QR kodove na svojim računima, precizira viceguverner NBS, implementirali JP Elektroprivreda Srbije, JKP Infostan tehnologije, Telekom Srbija a. d. , VIP mobile, Telenor I brojna druga javna preduzeća i ustanove, oko 80, širom Srbije.

Očekuje da će instant plaćanje primeniti svi vodećim trgovinski lanci koji imaju značajno učešće na našem tržištu, nakon što su to među prvima učini Mercator S, Roda, Idea i izdavačka kuća Laguna na svojoj internet prezentaciji.

Stanić napominje da je do sada, uz odobrenje NBS, 14 banaka omogućilo svojim korisnicima izvršavanje instant plaćanja na prodajnim mestima trgovaca, pri čemu 12 banaka omogućava i plaćanje skeniranjem NBS IPS QR koda odštampanim na računima koje izdaju privredni subjekti, kao i javna preduzeća sa teritorije cele Srbije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA