Zašto KUPUJEMO STRANI SOFTVER kada imamo dobar domaći? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto KUPUJEMO STRANI SOFTVER kada imamo dobar domaći?

Pandemija virusa korona uticala je da se poveća upotreba softvera jer se kompanije, htele-nehtele, ubrzano digitalizuju, a pri kupovini softvera važno je odlučiti se za domaći, poručeno je sa vebinara "Kupujte domaće".

  Izvor: MONDO/Goran Sivački

Na vebinaru koji su organizovali Privredna komora Srbije (PKS) i Društvo za informatiku Srbije (DIS), Vladan Atanasijević iz kompanije Comtrade kaže da naša softverska industrija ima adekvatnu ponudu, koja može biti konkurentna stranoj softverskoj industriji.

Kako bi domaći softver bio konkurentan na našem tržištu važan je uticaj države, kaže Atanasijević i dodaje da je ona u poslednjih 20 do 30 godina glavni generator privrede i regulator "kako i na koji način proizvodi mogu da se kupuju i nabavljaju", prenosi Tanjug.

Možda će vas zanimati

"Država bi trebalo u svojim zahtevima da izjednači strane i domaće proizvođače softvera, naravno, one domaće softvere koji su kvalitativni i koji ispunjavaju određene karakteristike", rekao je Atanasijević.

Ukazao je da se domaći softver mnogo više prodaje na stranom nego na domaćem tržištu, zato što je, objašnjava, tražnja na stranom tržištu mnogo veća.

Međutim, primećeno je, dodaje on, da se zbog pandemije virusa korona potreba za digitalizacijom i kupovinom softvera pojavila i na našem tržištu.

Zoran Došlić, iz kompanije Coming, ističe da on ne pravi razliku između čokolade i softvera, dodajući da između domaće i strane čokolade uvek bira domaću, a kada bira između dve domaće čokolade bira onu gde je vlasnik Srbin.

"Ne može se regulisati zrelost našeg društva i patriotizma i prevazilaženja situacije koju vidim da je sramota biti patriota", smatra Došlić.

Naveo je primer i da se njegova kompanija suočila sa situacijom da su Poljskoj izgubili posao, jer oni kupuju samo poljski softver.

Međutim, svestan je, kaže, da postoji razlika u kvalitetu i da u nekim delovima ne postoji alternativa inostranom softveru i da bi domaći softveri trebalo da se kupuju kada su funkcionalno zadovoljavajući.

Predstavnik kompanije Informatika, Marina Repac, ističe da Srbija ima odličnu ponudu softvera, alata i stručnjaka, ali male mogućnosti na našem tržištu, jer nije lako pronaći nove korisnike, te se zato više okreću stranom tržištu.

Prema njenim rečima, prednost domaćeg softvera je što je prilagođen lokalu, domaćim zakonima i procesima.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA