Koliko vrede startapovi u Srbiji i šta im je najveći problem? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko vrede startapovi u Srbiji i šta im je najveći problem?

Startap tržište Beograda i Novog Sada vredi dosta, ali nije bez problema, koji zbog COVID-19 pandemije prete da budu drastično veći.

  Izvor: MONDO portal / HTC / VIVE

Američka organizacija Startup Genome procenjuje, u novom izdanju redovnog godišnjeg izveštaja, da startap tržište Beograda i Novog Sada vredi oko 502 miliona dolara i pozicionira Srbiju u top pet zemalja po broju blockchain razvojnih timova u svetu, saopštio je kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoja Nenada Popovića.

Uključivanje Srbije u to najrelevantnije godišnje istraživanje o startapovima u svetu pokrenuli su Inicijativa Digitalna Srbija i Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, dok su u samom prikupljanju podataka učestvovali ključni igrači iz domaće startap zajednice.

Možda će vas zanimati:

U istraživanju Startup Genome-a učestvovalo je oko 300 startap ekosistema širom sveta, što ga čini najopsežnijim dosad. Novo istraživanje daje realniju sliku o tome gde se u svetskim okvirima nalazi naša preduzetnička scena, jer je imalo veći obuhvat u odnosu na prošlu godinu, kad su posmatrana 54 ekosistema.

Od 25. juna je izveštaj dostupan javnosti, a u njemu je drugi put analiziran ekosistem Beograd i Novi Sad, jedini u regionu Zapadnog Balkana. Verovatno najvažniji podatak izložen u istraživanju odnosi se na procenu vrednosti startap ekosistema. Ove godine, računica američkih istraživača kaže da vrednost ekosistema Beograd-Novi Sad iznosi oko 502 miliona dolara.

U izveštaju se i ove godine ukazuje na to da postoji značajan prostor za poboljšanje indeksa investicionih aktivnosti, jer se Srbija, prema nivou investiranja u startapove i dalje vrednuje najnižom ocenom. "Država je u poslednje četiri godine uložila blizu 100 miliona evra u izgradnju inovacione infrastrukture i mehanizama za podršku startap kompanijama. Izgradili smo četiri najsavremenija naučno-tehnološka parka u kojima nauka i privreda zajednički rade na razvoju vrhunskih inovacija za globalno tržište. Otvorili smo deset inovacionih startap centara u regionima Srbije, a do kraja godine biće ih još četiri", rekao je Popović.

Država, dodaje ministar, prepoznaje problem nedostatka investicija u startapove i zato je donela u prethodnom periodu značajne poreske podsticaje za ulaganje u startap kompanije. "Nastavićemo da radimo na razvoju mehanizama kojima se stimulišu bogate kompanije i pojedinci iz Srbije, koji su do sada uglavnom investirali u tržište nekretnina, da više ulažu u srpske startapove. Osim toga, u saradnji saStartup Genome-om radimo na razvoju novih programa finansiranja, a jedan od njih je i Nacionalni fond za sufinansiranje inovacija".

Kako kaže, taj fond će biti dodatni podsticaj predstavnicima tzv. joint venture kapitala iz celog sveta i investitorima da ulažu u srpske startap kompanije.

Autori izveštaja prepoznaju rast u domenu domaće industrije video-igara kroz dve velike akvizicije: novosadski studiji 3Lateral i Eipix postali su u prethodnoj godini deo globalnih gejming lidera, kompanija Epic Games, odnosno Playrix. Srbija je i dalje pozicionirana u top pet zemalja po broju blockchain razvojnih timova u svetu, pa izveštaj drugu godinu zaredom izdvaja blockchain i video-igre kao domaće podsektore sa najvećim potencijalom.

O rezultatima izveštaja i načinima kako dalje razvijati startap scenu, direktor Inicijative Digitalna SrbijaNebojša Ðurđević kaže da misija Inicijative Digitalna Srbija jeste da pomogne uspostavljanje domaćeg ekonomskog rasta koji će biti konkurentan i na globalnom planu. "To svakako podrazumeva i da srpska startap scena bude prepoznata u svetu, a uvrštavanje Srbije u jedan ovako prestižan izveštaj nam bez sumnje pomaže u tome. Naime, onog trenutka kada se neka zemlja pojavi u Startap džinom istraživanju povećavaju se šanse da je zapaze strani investitori i organizacije".

Prema njegovim rečima, osim što je važno za krojenje slike Srbije u svetu, to istraživanje je važno i zato što nam omogućava da u isto vreme vidimo kako se naš ekosistem pozicionira u odnosu na druge startap ekosisteme u svetu i mapiramo jake strane, koje možemo da koristimo kao poluge, kao i jazove koje treba da premostimo za dalji rast našeg ekosistema i napredak na polju tehnološkog preduzetništva,

Izveštaj se bavi i uticajima pandemije KOVID-19 na startapove, gde je jedan od glavnih nalaza da četiri od deset njih ne raspolože novčanim sredstvima za poslovanje duže od tri meseca. Takođe, nedavno objavljeno istraživanjeInicijative Digitalna Srbija posvećeno implikacijama pandemije na digitalnu privredu, pokazalo je da čak dve trećine domaćih startapova beleži pad prodaje veći od 60 odsto.

Budite informisani bolje od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA