U Srbiji najbrži AI SUPERRAČUNAR u ovom delu sveta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji najbrži AI SUPERRAČUNAR u ovom delu sveta

U državnom DATA centru u Kragujevcu jedna od najvećih gejming kompanija, NVIDIA, razvijaće veštačku inteligenciju u jednom od najmoćnijih superračunara u Jugoistočnoj Evropi.

  Izvor: MONDO / IBM

Izgradnja Državnog DATA centra u Kragujevcu teče u skladu sa planiranom dinamikom.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je sa direktorom Kancelarije za IT i eUpravu doc. dr Mihailom Jovanovićem i gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem gradilište Državnog DATA centra u Kragujevcu.

Možda će vas zanimati:

Izgradnja ovog ključnog objekta za dalji razvoj eUprave se odvija u skladu sa planiranom dinamikom i u narednim mesecima se očekuje njegovo otvaranje za korisnike iz državne uprave i lokalne samouprave, ali i za komercijalne korisnike. 

Na inicijativu premijerke Ane Brnabić, koja je digitalizaciju postavila kao jedan od prioriteta ove Vlade doneta je odluka o izgradnji Državnog DATA centra u Kragujevcu, kao projekta od značaja za Republiku Srbiju, koji predstavlja infrastrukturnu prekretnicu u razvoju eUprave i IKT sektora u Srbiji.

Nakon obilaska radova na izgradnji potpisan je i Memorandum o razumevanju sa kompanijom NVIDIA u oblasti veštačke inteligencije.

Danas smo nakon kompanija Microsoft, Oracle, IBM, Huawei i Nuantix potpisali i Memorandum o razumevanju sa kompanijom NVIDIA o uspostavljanju platforme za veštačku inteligenciju (AI). Ovim Memorandumom se izražava zajednički interes za saradnju u cilju unapređenja nacionalne AI platforme Srbije. Kancelarija za IT i eUpravu će uložiti napore kako bi se uspostavila državna AI platforma zasnovana na računarima visokih performansi i, zajedno sa NVIDIA-om, napraviti poseban plan za unapređenje kapaciteta neophodnog za izgradnju jednog od najbržih AI superračunara u Jugoistočnoj Evropi, dok će NVIDIA pružiti podršku startap preduzećima, omogućiti obuke u cilju unapređenja tehničkog i primenjenog AI znanja i zajednička istraživanja kako bi se stvorila dodatna vrednost”, istakao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu doc. dr Mihailo Jovanović.

Govoreći o potrebni za zapošljavanje novih kadrova Mihailo Jovanović je istakao da će iz ugla Državnog DATA centra u Kragujevcu biti potreba za zapošljavanjem 30 visokostručnih kadrova iz oblasti IT-a, mašinstva i energetike. ”Kad su u pitanju, međutim, komercijalni korisnici očekujemo da dodatna potreba za IT stručnjacima, koji bi radili na razvoju, implementaciji i održavanja sistema velikih komercijalnih korisnika bude više stotina. Ovo sigurno znači da će Kragujevac u IKT sektoru postati jedan od najbitnijih centara u Srbiji, ali i u regionu”, napomenuo je direktor Kancelarije.

Izgradnja ovog Državnog DATA centra omogućiće mnogo brži i efikasniji razvoj usluga eUprave. Cilj Vlade Srbije i Kancelarije je da za dve do tri godine sve usluge elektronske uprave budu dostupne na mobilnim telefonima i da građani ne moraju uopšte da odlaze na šaltere javne uprave.

Državni DATA centar u Kragujevcu imaće kapacitet od skoro 1.200 rek ormana i biće pet puta veći od DATA centra u Beogradu. Imaće 2 objekta površine oko 14 hiljada kvadratnih metara. DATA centar je projektovan po najvišim tehničkim standardima i spreman je da ispuni najviši standard pouzdanosti TIER 4  i imaće visok koeficijent efikasnosti iskorišćenja električne energije, a biće u rangu efikasnosti najvećih svetskih DATA centara.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi