Hirurški roboti nisu budućnost - dostupni su već sada | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hirurški roboti nisu budućnost - dostupni su već sada

Napredak tehnologije u oblasti medicine se najbolje ogleda u razvoju hirurških robota koji mogu da operišu sa daleko većom preciznošću od čoveka.

 Bitrack hirurški robot Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Iako roboti koji mogu da odstranjuju tumore, pilule koje mogu da prate zdravlje pacijenta i algoritmi koji predviđaju mogućnost srčanog udara deluju kao naučna fantastika, zapravo je reč o postojećim tehnologijama. Ove tehnološke inovacije se već koriste u katalonskim bolnicama, potvrđujući da je budućnost medicine već stigle.

Na najvećem sajmu mobilne telefonije, MWC 2023, koji je odavno izašao iz okvira ovog opisa i otvorio vrata tehnologijama iz drugih oblasti, imali smo priliku da vidimo na delu inovacije u okviru medicine koje se u velikoj meri oslanjaju na 5G tehnologiju. Najveću pažnju su definitivno privukle dve lokalne kompanije - CMR Surgical i Rob Surgical - koje su hirurške robote.

Naravno, ovi roboti neće (još uvek) ostaviti hirurge bez posla, ali su dizajnirani da ponude preciznost o kakvoj ljudska bića mogu samo da sanjanju. Dopunjavajući rad profesionalaca koji satima obavljaju komplikovane operacije ne bi li spasili živote, hirurški roboti mogu da izvode zadatke kao što su stabilizovanje tkiva nakon reza, sprečavanje krvarenja, ali i zadavanje rezova direktno na tkivu - sve pod komandom hirurga.

Kada operacija zahteva preciznost koja prevazilazi ljudske mogućnosti, hirurg može da preuzme komande hirurškog robota, čije ruke reaguju na njegovo pomeranje kontrolera, nudeći četiri puta veću fleksibilnost od ljudskog zgloba, kao i rotaciju od 360 stepeni u oba pravca.

Kako dvodimenzionalna slika na ekranu može da dovede do loše procene, hirurzima su na raspolaganju 3D naočare, kako bi na prirodniji način mogli da procene dubinu. Proizvođač ovog uređaja smatra da su 3D naočare bolje rešenje od VR naočara, jer nude bolju svest o okolini u kojoj se operater robota nalazi.

Ovo znači da hirurg može da posmatra ekran i pacijenta tokom operacije, ali i da obavlja druge zadatke, bez potrebe da skida naočare. Pogledajte kako izgleda Versius, hirurški robot kompanije CMR Surgical:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA