Nije Ethereum 2.0

Ethereum prelazi na NERUDARSKI protokol - evo šta to znači za sve koji se bave ovom kriptovalutom

Autor Marko Čavić

Da li će naša planeta prodisati nakon nerudarskog Ethereum plana ostaje vrlo upitno, ali bi potrošnja struje mogla da padne do 99,95%!

Izvor: Unsplash

Iako se to planiralo još tokom 2019. godine, fondacija iza popularne kriptovalute prvi put je zvanično najavila tranziciju sa proof-of-work na proof-of-stake (Ethereum 2.0) prošle godine.

Prvobitan plan bio je da se to dogodi "tokom narednih meseci", ali je priprema očigledno znatno duže trajala.

Najsvežija informacija povodom ovog pitanja jeste da je prelazak, nazvan Merge, zakazan za 14. septembar, a vest o tome je prvi preneo portal Wired i ona nije zvanična.

Koliko su ti izvori pouzdani, saznaćemo za koju nedelju, a cena Ethereum pojedinačnog novčića bi u tom slučaju trebalo osetno da skoči.

Ukoliko niste upoznati sa tehničkom pozadinom svega, evo i kratkog podsetnika.

Sadašnje rudarenje kriptovaluta zasnovano je na sticanju dokaza obavljenog posla, (engleski Proof of Work ili PoW), jer se brojni računari takmiče u istovremenoj obradi kriptografski bezbednih transakcija, a samo jedan dobija PoW. Pod novim, PoS sistemom (Proof of Stake ili PoS), učesnici u mreži nisu rudari nego validatori, koji nasumičnim izborom dobijaju priliku da obrađuju pojedinačne transakcije, a šansa za priliku se povećava na osnovu količine uloga sopstvenog Ethera koji služi kao obezbeđenje dobro obavljenog posla. Pošto u takvom sistemu struju troši samo onaj računar koji obavlja kalkulacije, energetska ušteda je ogromna.

Naširoko se smatra da je, zbog sulude potrošnje struje PoW-a, ovo dobra vest za životnu okolinu (navodno, u slučaju Ethereum kriptovalute biće snižena za 99,95 procenata).

Nažalost, pošto većina kriptovaluta neće na PoS u skorije vreme (ako uopšte), logično je pretpostaviti da će se rudari prosto latiti rudarenja neke druge kriptovalute, pre svega Bitcoin-a.

Ono što je za nas daleko značajnije jeste, da li će i koliko, Merge uticati na potražnju za grafičkim kartama tokom narednog kripto-buma? Ovaj koji smo nekako pregurali bio je gotovo poguban po tržište…