Ironije sudbine

200 MILIONA DOLARA ISPARILO U SEKUNDI: Opljačkali menjačnicu koja je tvrdila da je "najpouzdanija"

Ironično je to što je BitMart, jedna od velikih kripto-menjačnica, koja za sebe kaže da je najpouzdanija platforma za trgovinu kriptovalutama, pretrpela ozbiljan hakerski napad koji ih je olakšao za 150 do 200 miliona dolara.

Bitcoin novčići
Izvor: SmartLife / Unsplash / Executium

Gotovo da ne prođe ni mesec dana, a da neka kripto-menjačnica ne bude opljačkana od strane hakera koji koriste bezbednosne propuste ovih digitalnih platformi. Možda biste očekivali da su kripto-menjačnice, pošto rade sa velikim količinama novca bezbedne poput banaka, ali izgleda da to nije slučaj.

Bezbednost bi trebala da bude na prvom mestu

Umesto da investiraju u pojačavanje bezbednosti svojih platformi, kripto-menjačnice svoj novac ulažu na drugu stranu, češkajući se kasnije kada saznaju da su hakeri iskoristili bezbednosni propust i pokrali silne kriptovalute.

BitMart u zvaničnoj izjavi navodi da je do bezbednosnog propusta došlo kada je ukraden privatni ključ koji je ugrozio dva aktivna kripto-novčanika. Pored toga, druga sredstva menjačnice nisu ugrožena, i menjačnica će iz svojih sredstava korisnicima nadoknaditi pretrpljenu štetu.

Ne gradi se tako poverenje

U izjavi se takođe navodi da su u toku bezbednosne provere i dok se one ne završe, suspendovano je podizanje novca, pa se korisnici mole da prate dešavanja i da budu strpljivi. Pored činjenice da je neko uspeo da "provali" u tuđi novčanik i ukrade veliku količinu novca, zabrinjavajuće je koliko se ovo često dešava, kao i to da izgleda da niko nije imun na hakerske napade.

Šta su i kako rade kriptovalute
Izvor: YouTube / Simplilearn

Sa druge strane, ovako česte pljačke i malverzacije su i dalje najveći kamen spoticanja kada je usvajanje kriptovaluta u pitanju. Samo prošle nedelje ukradeno je preko 300 miliona dolara u kriptovalutama. Pored BitMart menjačnice, na tapetu je bio i BadgerDAO decentralizovana platforma, koja je olakšana za 120 milona dolara, tako što je nepoznati napadač počistio nekoliko velikih novčanika.