ENERGETSKA TRANZICIJA SRBIJE: Mogućnosti, izazovi i perspektive u oblasti obnovljivih izvora energije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ENERGETSKA TRANZICIJA SRBIJE: Mogućnosti, izazovi i perspektive u oblasti obnovljivih izvora energije

Cilj konferencije je da se kroz diskusije i debate o ključnim aspektima energetske tranzicije u Srbiji identifikuju mogućnosti, izazovi i perspektive u oblasti obnovljivih izvora energije, nuklearne energije i e-mobilnosti

 Energetska Efikasnost Banner 704x469 px.jpg Izvor: Promo

Konferencija "Energetska tranzicija Srbije - inovacije i implementacija u organizaciji kompanije Wireless Media Group u okviru višegodišnjeg serijala konferencija "Re-set Summit", održava se u četvrtak, 30. maja, u Privrednoj komori Srbije, a partneri ovog projekta su Elektroprivreda Srbije, Siemens Energy, MT-Komex i Ford.

Cilj konferencije je da se kroz diskusije i debate o ključnim aspektima energetske tranzicije u Srbiji identifikuju mogućnosti, izazovi i perspektive u oblasti obnovljivih izvora energije, nuklearne energije i e-mobilnosti. Konferencija okuplja predstavnike Vlade Republike Srbije, regulatornih tela, relevantnih institucija iz oblasti energetike, renomirane stručnjake, kao i predstavnike industrije i finansijskih institucija koji zajedničkim delovanjem doprinose inkluzivnoj, pravednoj i pravičnoj energetskoj tranziciji.

Konferenciju pod nazivom "Energetska tranzicija Srbije - Inovacije i implementacija" u kojoj će kroz četiri panela eminentni stručnjaci sagledati trenutno stanje, izazove i razvojni potencijali Srbije na putu energetske tranzicije i identifikovati ključne korake ka ostvarivanju definisanih ciljeva, otvoriće ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, Nj.e. Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji, Nj.e. Akira Imamura, ambasador Japana u Srbiji i Nikola Pontara, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Naziv prvog panela je – ENERGETSKA EFIKASNOST I DEKARBONIZACIJA, na kom će panelisti diskutovati na sledeće teme:

 • Uticaj CBAM regulative na sektor proizvodnje električne energije,
 • Energetska efikasnost kao vodeći faktor dekarbonizacije,
 • Investicije u prenosne sisteme električne energije,
 • Izazovi i prepreke u daljem sprovođenju mera energetske tranzicije.

Drugi panel biće INVESTICIJE U OIE, a učesnici konferencije će diskutovati o načinima finansiranja projekata energetske efikasnosti, investicionim mogućnostima i ekonomskim efektima obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji.

 • Finansijski instrumenti za podršku projektima energetske efikasnosti,
 • OIE na Mapi investicionih prilika u Srbiji i uticaj OIE investicija na rast BDP-a
 • Perspektive i izazovi ulaganja u hidroelektrane, vetroelektrane, solarnu energiju, biomasu i geotermalnu energiju u Srbiji,
 • Uticaj tehnoloških inovacija, regulatornih promena i ekonomskih faktora na buduće investicije u OIE.

U trećem panelu čiji je naziv NUKLEARNA ENERGIJA U SRBIJI: PERSPEKTIVE I DILEME, pričaćemo o ovoj aktuelenoj temi, kao i poziciji Srbije, uključujući ukidanje moratorijuma, bezbednost, upravljanje otpadom i perspektive razvoja.

 • Ukidanje nuklearnog moratorijuma - izmena zakonske regulative koja bi dozvolila izgradnju nuklearnih elektrana,
 • Bezbednost nuklearnih elektrana,
 • Upravljanje nuklearnim otpadom,
 • Javna percepcija i perspektive razvoja nuklearne energije u Srbiji: kadrovski i finansijski kapaciteti.

Četvrti panel E-MOBILNOST U SRBIJI: IZAZOVI I PRILIKE biće prilika za razgovor o izazovima u ovoj oblasti, mogućnostima za razvoj infrastrukture i inovativnim rešenjima.

 • Razvoj infrastrukture za e-mobilnost,
 • Finansijski podsticaji za kupovinu električnih vozila,
 • Najnovije tehnološke inovacije u oblasti e-mobilnosti,
 • Izazovi elektrifikacije u auto industriji.

Konferencija će omogućiti razmenu znanja, iskustava i najboljih praksi između učesnika, te doprineti stvaranju održivog i efikasnog energetskog sistema u Srbiji.

Konferencija će se održati u četvrtak, 30. maja, s početkom od 10 časova u Privrednoj komori Srbije, Terazije br. 23, Beograd (Velika sala, 2. sprat).

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA