Fakultet iz Srbije dobitnik prestižnog priznanja za doprinos IKT razvoju mladih | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fakultet iz Srbije dobitnik prestižnog priznanja za doprinos IKT razvoju mladih

Autor Igor Žeželj

Održan drugi Huawei Evropski samit talenata u Atini

 Huawei Evropski Samit Talenata u Atini 2022 Izvor: Huawei arhiva

"Talenat je neophodan Evropi da nastavi svoju digitalizaciju i održivi razvoj. Zbog toga moramo da se udružimo i izgradimo otvoren ekosistem za zajednički uspeh. Huawei je negovanje i razvoj mladih oduvek smatrao izuzetno važnim i to je jedan od naših glavnih prioriteta u Evropi. Tokom protekle decenije obučili smo više od trideset hiljada IKT profesionalaca u ovom regionu", istakao je Radoslav Kedzia, potpredsednik Huawei Technologies CEE & Nordic regiona, na drugom Huawei Evropskom samitu talenata u Atini.

Događaj pod nazivom Zajedno stvaramo održivu budućnost za evropske talente, okupio je 80 izuzetnih studenata i stotinu predstavnika vlada, međunarodnih organizacija, industrije i akademske zajednice iz cele Evrope.

Huawei je ovom prilikom predstavio i dosadašnje uspehe svojih programa za podršku mladima. Otvoreno je više od 200 ICT akademija u Evropi koje je uspešno pohađalo oko 16.000 studenata, a 2011. godine kompanija je pokrenula Seeds for the Future i obučila preko 3.500 studenata kroz ovaj jedinstven program dostupan i u Srbiji.

Zajednički cilj tokom prethodne godine bio je pronalazak rešenja za nedostatak IKT profesionalaca, promovisanje digitalne pismenosti i veština za smanjenje digitalnog jaza i izgradnju otvorenog i održivog ekosistema. Upravo je zbog ovoga, među svim fakultetima u Evropi, Geografski fakultet u Beogradu na Samitu u Atini prepoznat i nagrađen u kategoriji Outstanding ICT Academy za podršku IKT razvoju mladih.

U Atini je pokrenut i program Bright Star, čiji je cilj da regrutuje 100 univerzitetskih pripravnika u Evropi svake godine, a samo u naredne tri Huawei planira da zaposli 600 novih diplomaca sa evropskih univerziteta.

Mladi, talentovani ljudi doprineće unapređenju digitalnih veština ne samo širenjem i usvajanjem mogućnosti koje nude nove i pametne tehnologije, već i radom sa starijom generacijom, koja ima određenih izazova u prihvatanju digitalnih inovacija.

Jedan od zaključaka Samita jeste i to da su žene i dalje nedovoljno zastupljene u digitalnoj industriji.

"Postoje očigledne prepreke koje sprečavaju žene da dođu do viših pozicija u svojim akademskim i profesionalnim karijerama", rekla je Elisaveta Vozemberg, poslanica Evropskog parlamenta, potpredsedavajuća Komiteta za ženska prava i ravnopravnost polova.

Zbog toga se Huawei zalaže za jednakost ženskih talenata i radi na promovisanju učešća žena u IKT industriji, a u saradnji sa organizacijom za zapošljavanje Manpower i Ministarstvom za rad i socijalna pitanja Grčke pokrenuo je program Žene u tehnologiji za pružanje obuke o osnovnim IKT veštinama za 500 nezaposlenih žena u Grčkoj.

Tokom Samita objavljena je i Bela knjiga o međugeneracijskoj saradnji i digitalizaciji.

"Rezultati naše ankete naglašavaju važnost međugeneracijske razmene znanja, posebno za digitalne veštine. Otprilike trećina radnika starijih od 55 godina naučila je digitalne veštine od najmanje deset godina mlađeg kolege u poslednjih mesec dana", objasnila je profesorka dr Ana Šnajder sa Hochschule Fresenius Univerziteta primenjenih nauka. Profesorka je dalje podvukla potrebu da se ubrza digitalizacija i rekla da što je kompanija više digitalizovana, to se znanje više razmenjuje širom sveta.

Paralelno sa Samitom, organizovana je i dvodnevna radionica za takmičenje Tech4Good sa učesnicima iz cele Evrope.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA