porasla 190%

Nvidia pretekla Apple kao najvrednija kompanija na svetu: AI čipovi – snažan vetar u leđa

Autor Miloš B. Jovanović

Nakon identičnog uspeha u junu, berzanska vrednost kompanije Nvidia u petak je nakratko dostigla 3,53 biliona dolara, čime je prerasla Apple-ovih 3,52 biliona

Izvor: NVIDIA

Nvidia je skinula Apple sa trona najvrednijih kompaniju na svetu nakon rekordnog rasta akcija, podstaknutog velikom potražnjom za specijalizovanim čipovima namenjenim sistemima i platformama koji koriste veštačku inteligenciju (AI).

Berzanska vrednost kompanije u petak je nakratko dostigla 3,53 biliona dolara, čime je prerasla Apple-ovih 3,52 biliona dolara, pokazuju podaci analitičke agencije LSEG.

Nvidia je dan na berzi završila rastom od 0,8%, sa tržišnom vrednošću od 3,47 biliona dolara, dok su akcije Apple-a porasle za 0,4%, pa je proizvođač iPhone-a procenjen na 3,52 biliona dolara.

Nvidia je i u junu nakratko postala najvrednija kompanija na svetu pre nego što su je pretekli Microsoft i Apple. Tržišna kapitalizacija tehnološke trojke bila je neujednačena nekoliko poslednjih meseci.

Apple znak na zgradi
Izvor: YouTube/ Printscreen/ Tech Vision

Proizvođač čipova iz Silicijumske doline dominantni je dobavljač procesora koji se koriste AI računarstvu, pa je Nvidia tako postala najveći pobednik u trci sa kompanijama Microsoft, Alphabet, Meta Platforms i drugim teškašima koji "drmaju" svetom napredne tehnologije.

Poznata od devedesetih godina prošlog veka kao proizvođač procesora za video igre, Nvidia je ovog oktobra ostvarila rast vrednosti akcija od oko 18%, uz dobitke ostvarene nakon što je OpenAI, koji stoji iza popularnog AI chatbot-a ChatGPT, objavio rundu finansiranja od 6,6 milijardi dolara.

Akcije Nvidia-je i drugih proizvođača poluprovodnika u petak su porasle nakon što je proizvođač memorijskih diskova Western Digital objavio svoj kvartalni profit koji je nadmašio procene analitičara, podstakavši optimizam kada je o potražnji data centara reč.

Izvor: Shutterstock

Činjenica da sve više kompanija prihvata veštačku inteligenciju u obavljanju svojih svakodnevnih poslova i zadataka, što podstiče veliku potražnju za Nvidia čipovima. Poznavaoci prilika ističu da "postoji osećaj" da će velike kompanije nastaviti da ulažu u dalji razvoj veštačke inteligencije, što u još većoj meri predstavljati "vetar u leđa" za Nvidia-ju.

Vrednost akcija te kompanije ove godine je porasla za skoro 190%, zahvaljujući bumu generativne veštačke inteligencije.

Akcije kompanija Nvidia, Apple i Microsoft imaju ogroman uticaj na i tako izuzetno vredan tehnološki sektor, ali, u širem smislu, i na kompletno američko tržište akcija. Zbog toga je optimizam u pogledu daljih izgleda za veštačku inteligenciju doprineo rastu njihove vrednosti na najviši nivo.

BONUS VIDEO: