Ajmo Jovo

Epic Games se vraća u sudnicu: Google i Samsung na meti zbog otežavanja instalacije aplikacija iz nepoznatih izvora

Autor Ilija Baošić

Tvorac Fortnite igre je posebno kivan na novu Samsung funkciju, za koju tvrdi da zahteva 21 korak kako bi se instalirale aplikacije trećih strana.

Izvor: Sergei Elagin / Shutterstock.com

Epic Games ponovo ulazi u sudnicu. Ovaj put protiv kompanija Google i Samsung, kako bi pravnim merama uklonio ograničenja na instaliranje aplikacija izvan zvaničnih prodavnica na Android uređajima. Pored tradicionalne Google prakse, tužba se posebno fokusira na novu funkciju One UI korisničkog interfejsa, koja dodaje još jedan sloj poteškoća pri instaliranju aplikacija iz nezvaničnih izvora.

Instaliranje aplikacija izvan zvanične prodavnice, poznato i kao "sideloading", oduvek je bilo sporno pitanje u svetu mobilnih uređaja. Sideloading je istorijski bio prilično restriktivan na iOS uređajima, a Apple je tek nedavno implementirao ovu funkciju u Evropskoj uniji, i to sa značajnim ograničenjima. S druge strane, Android je tradicionalno bio otvoreniji za instalaciju iz nezvaničnih izvora, s tim da zahteva od korisnika da isključe određeno podešavanje kako bi to omogućili.

Izvor: Samsung

U fokusu kompanije Epic posebno se našla funkcija "Auto-Blocker", koju je Samsung uveo 2023. godine, a koja nudi čitav set zaštitnih mera. Nedavno je Samsung počeo da primenjuje novi aspekt ove funkcije na novijim Galaxy uređajima, koji je sideloading učinio još težim. U znak protesta, Epic Games je uklonio Fortnite iz Galaxy Store prodavnice.

Tužba koju je pokrenuo Epic Games tvrdi da je funkcija Auto-Blocker nezakonita i da nepravedno favorizuje Google Play Store, ometajući konkurentnost drugih prodavnica aplikacija. Kompanija iznosi dva glavna problema. Prvo, prodavnice trećih strana ne mogu biti uključene u izuzetke Auto-Blocker-a, primoravajući korisnike da prolaze kroz dodatne korake kako bi instalirali aplikacije iz tih prodavnica. Drugo, Auto-Blocker je podrazumevano omogućen, a njegovo onemogućavanje zahteva složen proces koji, kako Epic tvrdi, uključuje 21 korak. Kompanija je u saopštenju za javnost priložila ilustracije koje možete videti u galeriji ispod.

Epic tvrdi da nova funkcija direktno podriva nedavnu odluku porote u slučaju "Epic protiv Google-a", gde je ustanovljeno da Google drži nezakonit monopol sa Play Store-om i njegovim praksama naplate. U tužbi, Epic traži da se Auto-Blocker proglasi nezakonitim i da se naloži da funkcija bude uklonjena ili podrazumevano onemogućena.

Kako bi se zaštitili korisnici, potrebe za merama sigurnosti su razumljive, a sada je na sudu da odluči da li je Samsung-ova funkcija Auto-Blocker otišla predaleko u ograničavanju slobode korisnika. Moraćemo da sačekamo i vidimo na čiju će stranu sud stati i kakve će biti posledice naknadne presude.