Grožđe na vrbi?

Qualcomm želi da kupi Intel, ostvaren prvi kontakt

Autor Ilija Baošić

Qualcomm je napravio prvi korak, ali kupovina nekada najvrednijeg proizvođača čipova nije lak zadatak.

Izvor: Rokas Tenys / Shutterstock.com

U potezu kakav je, ne tako davno, bio nezamisliv, dva giganta u proizvodnji čipova, Qualcomm i Intel, ostvarila su prvi kontakt kako bi razgovarala o potencijalnoj prodaji Intel-a.

Kako je u petak objavio WSJ, Qualcomm je veoma zainteresovan za kupovinu kompanije koja je decenijama bila dominantna na tržištu procesora, ali koja prethodnih godina prolazi kroz jedan od najtežih perioda u svojoj istoriji. Prema tvrdnjama izvora koji su upoznati sa situacijom, izvršni direktor Kristijano Amon je lično uključen u pregovore i aktivno razmatra različite opcije koje bi potencijalno dovele do dogovora sa Intel-om.

Pregovori su još uvek u veoma ranoj fazi, a Intel, navodno, još uvek nije primio zvaničnu ponudu od kompanije iz San Dijega.

Upit kompanije Qualcomm stiže u veoma nezavidnom trenutku za Intel, koji je nekada bio najvredniji proizvođač čipova na svetu, a čije cene akcije su od početka godine pale za čak 60 odsto. Nakon što je prijavio gubitak od 1,6 milijardi dolara, proizvođač x86 procesora je najavio značajne rezove, promene u strategiji i smanjenje preko 15% radne snage.

Izvor: SmartLife / Intel

Ipak, kako plan Qualcomm-a još uvek nije poznat, postoje opravdane sumnje da li je dogovor dve kompanije uopšte moguć. Pre svega se postavlja pitanje da li bi regulatori širom sveta to dozvolili, kao i da li bi AMD pristao na reviziju dogovora o patentima i licencama za proizvodnju x86 procesora, koji bi bio poništen u slučaju promene vlasničke strukture.

Finansije su još jedno od važnih pitanja. Reuters u svom izveštavanju nije mogao da utvrdi na koji način bi Qualcomm, čija tržišna kapitalizacija iznosi 188 milijardi dolara, finansirao preuzimanje Intel-a, čija se vrednost procenjuje na 122 milijarde dolara.

Izvor: Snapdragon

Takođe je nejasno kako bi Qualcomm upravljao proizvodnim kapacitetima u koje je Intel tokom decenija uložio ogroman novac i zaposlio na desetine hiljada inženjera kako bi ih razvijao. Kompanija iz San Dijega nikada nije upravljala fabrikom čipova, već je proizvodnju svojih rešenja prepuštala kompanijama TSMC i Samsung.

Nakon saznanja o pregovorima dve kompanije, akcije Intel-a su skočile za 3.31%, dok je Qualcomm zabeležio pad od 2,87%.