Beograd i Niš

AMD otvorio razvojni centar u Srbiji: Naši inženjeri praviće softver za čuvene grafičke kartice

Autor Miloš B. Jovanović

Američka kompanija će u našoj zemlji zapošljavati visoko kvalifikovane softverske inženjere fokusirane na razvoj softverskih tehnologija optimizovanih za vodeće računarske AMD platforme

Izvor: AMD

Poznati proizvođač poluprovodnika – kompanija AMD, otvorila je svoj novi centar za inženjerski dizajn u Srbiji, sa kancelarijama u Beogradu i u Nišu, jačajući time svoje prisustvo u regionu Balkana.

Kompanija najpoznatija po svom hardveru, a pre svega računarskim procesorima i grafičkim karticama visokih performansi, u Srbiju dolazi sa ciljem da razvija napredni softver za svoj napredni hardver.

Zbog toga će AMD u našoj zemlji zapošljavati visoko kvalifikovane softverske inženjere fokusirane na razvoj softverskih tehnologija optimizovanih za vodeće računarske platforme te kompanije (AMD ROCm, AMD Instinct, AMD Radeon).

"Softver ima kritičnu ulogu u otključavanju mogućnosti vodećeg AMD hardvera. Naš novi centar za inženjerski dizajn će biti od ključnog značaja za dizajn i primenu budućih generacija AMD Instinct i Radeon akceleratora kako bi pomogli da se AI rešenja učine dostupnijim kupcima širom sveta", ističe stariji potpredsednik i glavni direktor za softver u AMD-u Andrej Zdravković.

Andrej Zdravković
Izvor: AMD

Timovi AMD-ovih softverskih stručnjaka, predvođeni Đorđem Simićem, direktorom razvoja softvera i menadžerom AMD-a za Srbiju, fokusiraće se na razvoj veštačke inteligencije (AI), grafičkih i softverskih tehnologija za upotrebu različitim AMD proizvodima, kao i na optimizaciju alata, biblioteka i modela otvorenog koda kako bi bili jednostavniji i skalabilniji za pokretanje najnovijih AI aplikacija na AMD hardveru.

"Naše investicije u Srbiji svedočanstvo su snažnog inženjerskog talenta u regionu Balkana. Uzbuđeni smo što ćemo sarađivati sa lokalnim univerzitetima i živahnim ekosistemom u Beogradu i Nišu, dok produbljujemo naše prisustvo u regionu u narednim godinama!", zaključio je Zdravković.

Otvaranje AMD R&D centra Srbija
Izvor: AMD

AMD je, osim Srbije, na Balkanu prisutan od 2021. godine, kada je centra za istraživanje i razvoj otvoren u Jašiju, u Rumuniji. Kompanija planira da nastavi rad i saradnju sa regionalnim IT firmama na dopuni projekata razvoja softvera i hardvera.

Osim toga, AMD planira i uspostavljanje saradnje sa domaćim univerzitetima kako bi obezbedio obrazovne resurse i programe inženjerske prakse, sa ciljem da dalje razvije lokalne inženjerske kapacitete kao podršku svojim budućim planovima rasta u Srbiji.

BONUS VIDEO: