IT problemi

Masovna otpuštanja i manje novih radnih mesta - da li je IT sektor u ozbiljnom problemu?

Prethodna godina nije bila sjajna za IT sektor.

Izvor: Shutterstock

Prethodnu godinu u IT sektoru obeležila su masovna otpuštanja, manji broj novih radnih mesta, sve veća konkurencija i briga zaposlenih za budućnost. Čini se da je sigurna luka, u kojoj se nekada nije nazirao kraj potražnje za novim radnicima, prestala to da bude, te se s pravom postavlja pitanje da li je ovo tržište u ozbiljnom problemu.

Gde su nestala nova radna mesta?

Prema analizi podataka američkog Biroa za statistiku rada, koju je izvršila konsultantska firma Janco Associates, američkom IT tržištu je tokom 2023. godine dodato samo 700 novih radnih mesta. Ovaj podatak je pogotovo šokantan ukoliko se uporedi sa 2022. godinom, tokom koje je dodato 267.000 novih radnih mesta. Međutim, nije iznenađujuć, pogotovo nakon masovnih otpuštanja koja su tokom prošle godine pogodila mnoge zaposlene u industriji.

Izvor: Janco Associates

Uprkos stagnaciji IT tržišta rada, kako tvrdi Janco, još uvek postoji značajan višak upražnjenih pozicija.

"Na osnovu naše analize, IT tržište rada i mogućnosti za IT profesionalce su najblaže rečeno - loše", kaže izvršni direktor konsultantske firme Janco, Viktor Janualaitis. "Trenutno postoji skoro 100.000 upražnjenih pozicija, a preko 101.000 nezaposlenih IT profesionalaca - neusklađenost veština".

Šta je sa Srbijom? Prema podacima koje je objavio portal HelloWorld, broj oglasa za IT poslove je u prvih devet meseci 2023. pao za čak 52 odsto u odnosu na isti period 2022. godine. Takođe, u istom periodu je primećen rekordan broj kandidata, odnosno porast njihovog broja za 55 odsto.

"Očekivano je da će broj novih radnih mesta biti značajno manji dok se dešavaju masovna otpuštanja. Takođe, veliki broj firmi je čekao da vidi kako će se razvijati situacija - radili su sa raspoloživim inženjerima i nisu želeli da rizikuju sa zapošljavanjem novih, što je takođe uzrok ovog pada", kaže J.M, naša sagovornica koja je želela da ostane anonimna. "Značajno je smanjen broj ponuda koje pristižu na LinkedIn-u. Nekada nisi mogao da stigneš da pročitaš sve poruke, a sada stiže samo par mesečno".

Stručnjaci su složni da su masovna otpuštanja iz prethodne godine, kao i otpuštanja koja vidimo u najvećim tehnološkim kompanijama ove godine, direktna posledica prekomernog zapošljavanja tokom pandemije.

Postoje li zaštićeni?

Izvor: Shutterstock

Analiza podataka HelloWorld portala je pokazala da je u Srbiji u prvih devet meseci 2023. godine porasla potražnja za juniorima, kojima je bilo namenjeno 15 odsto oglasa za posao. S druge strane, potražnja za seniorima je konstantna i taj udeo oglasa iznosi 22 odsto.

Softverski inženjeri su i dalje najtraženija pozicija, a velika je potražnja za IT Help Desk radnicima, sistem administratorima, frontend i data warehouse developerima. "Kvalitetni developeri nemaju razloga da brigu", tvrdi J.M.

Međutim, iako su najtraženiji, istraživanje koje su sproveli Motherboard i Blind je pokazalo da atmosfera među softverskim inženjerima nije sjajna.

U anketi u kojoj je učestvovalo 9.338 softverskih inženjera, skoro 90 odsto ispitanika smatra da je danas teže pronaći posao nego što je to bio slučaj pre pandemije, od kojih 66 odsto pridodaje "mnogo teže".

IT tržište rada je postalo konkurentnije prema mišljenju 80 odsto ispitanika. Samo 6 odsto softverskih inženjera je bilo "samouvereno" da bi mogli da nađu drugi posao koji bi ih plaćao isto ukoliko danas dobiju otkaz, dok je 32 odsto reklo da "uopšte nije samouvereno".

Da li će se situacija popraviti u 2024. godini? Teško je reći, pogotovo dok sve veći broj kompanija implementira veštačku inteligenciju,

Izvor: HelloWorld