Novi penal

Rusija kaznila Google sa 366 miliona dolara zbog Ukrajine

Autor Marko Čavić

Odbili da uklone lažne sadržaje, tvrdi rusko nadzorno telo za internet.

Putinova senka nad Ukrajinom
Izvor: Shutterstock / kovop58

Američka kompanija nije obrisala sporne sadržaje koje je Rusija izričito zabranila i čije je brisanje Roskomnadzor agencija zahtevala uklonjene.

Zbog ovoga je ruski sud, drugi put zaredom doneo odluku da kazni Google kompaniju sa 21 milijardom rubalja, što je u ovom trenutku više od 366 miliona američkih dolara.

RIA Novosti su objavile da je kazna izrečena, kao i da se sadržaji tiču konflikta u Ukrajini, ali se ne precizira koji su sadržaji tačno u pitanju.

Ranije je Roskomnadzor, nacionalno telo za nadzor interneta i medija, tražio da Google izbriše sve sadržaje koji lažno predstavljaju rusku vojsku i konflikte u Ukrajini, kako sa Google, tako i sa YouTube platforme, a ovog puta se samo navodi da se kompanija još jednom oglušila o novu naredbu.

Google je jedna od kompanija iz SAD-a koja se još uvek nije povukla iz Rusije, a to su uradile gotovo sve velike IT firme, uključujući i Holivudske studije i softverske gigante, zbog čega piraterija u Rusiji ponovo beleži rekordne rezultate nakon dobrog perioda opadanja.

Najnovija kazna obrazložena je kršenjem 17 zakona Rusije u vezi sa medijima i izveštavanjem i sadrži preko 7.000 neimenovanih sadržaja koje Rusija smatra ilegalnim ili obmanjujućim, a tiču se rata u Ukrajini.

Roskomnadzor je optužio američki Google da promoviše lažne informacije o ukrajinskom sukobu i hostuje materijal koji podržava ekstremizam i podstiče decu da učestvuju u neovlašćenim masovnim protestima.