Još jednom…

ZVANIČNO: iPhone je #1 telefon na svetu, ponovo je ispred svih

Apple je još jednom isporučio najviše telefona od svih proizvođača na svetu.

iPhone 12 Pro
Izvor: SmartLife / Unsplash / TheRegisti

Apple je opet na vrhu - nakon što je početkom godine bio najvrednija kompanija na svetu, sad je analitička kuća Canalys objavila prve zvanične rezultate za poslednje tromesečje 2021. godine tokom kojeg je iPhone dominirao tržištem - i to značajno.

Važno je istaći da je poslednje tromesečje tradicionalno najvažniji period za iPhone prodaju zbog američkih praznika i novogodišnje kupovine koja je u najvećem zamahu.

Prvo je tokom Q3 perioda, koji zaklapa jul, avgust i septembar, Apple od Xiaomi kompanije povratio drugu poziciju globalno, a tokom poslednjeg tromesečja (oktobar, novembar i decembar) je iPhone pretekao i Galaxy telefone i to za okruglo dva procenta po Canalys istraživanju.

Sve ovo desilo se zahvaljujući iPhone 13 seriji, koja usled nedostataka delova i čipova ne može da bude napravljena u dovoljnoj količini da isprati potražnju, inače bi rezultati Apple kompanije bili još bolji.

Eksplozija prodaje desila se u Kini, a Canalys opisuje potražnju za iPhone telefonima kao navalu bez presedana, mada je ovaj telefon bio izuzetno tražen i na svim tržištima, a u Srbiji je iPhone čak duplirao svoj tržišni udeo, dostigavši četvrtinu ukupnog tržišta.

Samsung je imao dobru godinu, najviše zahvaljujući Galaxy Z Fold3 i Galaxy Z Flip3 telefonima, ali to nije bilo dovoljno za ostanak na prvom mestu - 20% tržišnog udela. Xiaomi je ostao na istoj poziciji kao i u Q4 2020. godine - 12%, a za po jedan procenat su narasli OPPO, na 10 i vivo, na devet procenata u odnosu na period pre godinu dana.

Apple je, zapravo, imao čak i pad udela na tržištu u odnosu na 2020. godinu i Q4 period - sa 23% je pao na 22 i to je bilo dovoljno da se iPhone još jednom nađe na najvišem postolju među telefonima po obimu isporuke.

Izvor: SMARTLife / Canalys

Ovo su preliminarni, ali zvanični rezultati Canalys kompanije, koja će konsolidovane rezultate objaviti uskoro i očekuje se da ne bude odstupanja većih od pola do celog procenta, pa će situacija na tabeli svakako ostati nepromenjena, jer su svi Top 5 akteri udaljeni jedni od drugih više od toga ili tačno toliko.

Canalys je istraživanje uradio tokom januara 2022. godine i odnosi se isključivo na isporučene količine, ne i na prodate telefone, za šta se istraživanja rade tek nakon dužeg perioda.

iPhone 13 serija VIDEO
Izvor: Apple

iPhone 13 Pro serija VIDEO
Izvor: Apple