Korisnici ispaštaju

TELEFONI SKUPLJI BEZ HUAWEI KONKURENCIJE: Povlačenje sa tržišta loše uticalo na prodajne cene ostalih proizvođača

Zbog povlačenja Huawei kompanije sa tržišta najviše su izgubili korisnici, koji telefone sad plaćaju skuplje.

Izvor: SmartLife / Counterpoint Research

Kompanija Counterpoint Research objavila tromesečni izveštaj o stanju tržišta mobilnih telefona, koje se značajno razlikuje po nekoliko tačaka.

Pre svega tu je sve više 5G telefona, zatim da su telefoni skuplji zbog potiskivanja Huawei kompanije i na kraju je i pritisak na Apple i Samsung od Xiaomi, OPPO, OnePlus, VIVO i Realme brendova.

Tokom prvog tromesečja 2021. godine u središnjem segmentu u cenovnoj klasi od 250 do 500 dolara i od 500 do 700, polovina prodatih telefona je imala 5G podršku.

To je ogroman rast u odnosu na poslednji kvartal kad je tek petina prodatih telefona u pomenutim cenovnim klasama imala 5G podršku.

Potiskivanje Huawei kompanije, koja je bila izuzetno jaka u cenovnoj klasi od 250 do 500 i ispod 250 dolara rezultiralo je povećanjem prodaje skupljih telefona. To se desilo zato što je većina proizvođača, koja je ugrabila Huawei deo tržišta, nudila telefone do i oko 500 dolara, pa su korisnici bili prinuđeni da kupuju skuplje telefone, objašnjava analitička kompanija.

Huawei je dosta pauzirao s predstavljanjem novih modela u Evropi i drugim delovima sveta i tek nedavno je, nakon premijere Huawei Mate 40 serije predstavio model Huawei Nova 8i.

Trenutno vlada kriza tržišta oko 250 i ispod 250 dolara, jer većina proizvođača trenutno ignoriše taj tržišni segment.

Xiaomi, Oppo i OnePlus zabeležili su najveći kvartalni rast i čak imaju priliku da ugroze i najveće rivale, kompanije Apple i Samsung u flagship kategoriji. Njima se pridružuju i VIVO i Realme, koji nude povoljnije telefone vrlo sličnih karakteristika.

Takođe, svih pet proizvođača uskoro će predstaviti i svoje savitljive modele, po kojem je poznata pre svih kompanija Samsung, a Apple još uvek traži najbolji način da napravi takav jedan uređaj.

Vivo X60 Pro zvanično predstavljanje (MobIT)
Izvor: Sparrows News