RomUniverse

PIRATI PRETRPELI JAK UDARAC: Višemilionska odšteta i ugašena stranica za ilegalno preuzimanje video igara

Nintendo nije uspeo da dokaže da im je naneta "nepopravljiva šteta".

Super Mario.
Izvor: Promo/Nintendo

Kompanija Nintendo dobila je parnicu protiv internet stranice RomUniverse.

Preko te stranice su posetioci mogli da ilegalno preuzmu brojne video igre ovog japanskog izdavača.

Sada će vlasnik tog sajta, Metju Storman, morati da isplati 2,1 miliona dolara odštete kompaniji Nintendo, nakon što je sud doneo odluku u njihovu korist. Ova tužba je podignuta još u septembru 2019. godine, a Nintendo je tražio odštetu zbog kršenja autorskih prava i žiga.

Naime, na toj stranici se nalazila kolekcija piratskih verzija Nintendo video igara koja je bila dostupna za preuzimanje svim posetiocima sajta. Uz sve to je postojala i pretplata koja je omogućila korisnicima koji su platili istu da preuzimaju koliko hoće, odnosno da ne postoji download limit, što je uobičajna praksa za takve sajtove.

Vlasnik te internet stranice je na suđenju demantovao da je on otpremao bilo kakve podatke na RomUniverse stranici, te da nije davao odobrenje za bilo kakve ROM podatke, iako je u prvobitnoj izjavi istakao da su on i njegov tim admina otpremali Nintendo-ve igre. Zanimljivo da Storman nije želeo advokata, već da je zastupao samog sebe. Ta internet stranica je ugašena prošle godine, ali je suđenje nastavljeno i na kraju je Nintendo pobedio, prenosi portal Torrentfreak.

Japanska kompanija je tražila 15 miliona dolara, ali sud je smanjio odštetu na 2.115.000 dolara (35.000 dolara po igri i dodatnih 400.000 dolara) jer Nintendo nije mogao da dokaže da im je naneta "nepopravljiva šteta". Nije prvi put da se Nintendo susreo sa ovim problemom, oni su dobili još 12 miliona dolara odštete zbog dve slične internet stranice sa kojih su posetioci mogli da preuzmu ROM podatke. Na toj stranici je pronađeno 49 video igara te kompanije.

Tagovi