U Novom Sadu otvoren najmoderniji poslovni objekat: Skoro 15000 kvadrata i snabdevanje iz obnovljivih izvora energije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Novom Sadu otvoren najmoderniji poslovni objekat: Skoro 15000 kvadrata i snabdevanje iz obnovljivih izvora energije

Moderan dizajn i funkcionalnost rekonstruisane zgrade usklađeni su sa potrebama savremenog poslovanja.

 Otvorena Schneider Electric Hub poslovna zgrada InGrid u Novom Sadu Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kompanija Schneider Electric je u Novom Sadu danas svečano otvorila svoju novu zgradu koja će nositi naziv InGrid. Zahvaljujući pažljivom procesu rekonstrukcije, staro zdanje proizvodne hale Novkabela je transformisano u savremeni poslovni objekat koji se odlikuje neutralnim ugljeničnim otiskom, kao i jedinstvenim rešenjima koja obezbeđuju ne samo napajanje iz obnovljivih izvora, već  i potpunu udobnost i funkcionalnost za rad.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ambasador Francuske Pjer Košar, kao i brojni gosti, predstavnici kompanija, privrednog i javnog života Srbije.

"Veoma sam ponosan na to što je više od 900 zaposlenih Schneider Electric Hub-a preseljeno u moderan poslovni prostor, koji omogućava najbolje uslove za rad, zdravije i opuštenije okruženje. Sve širi portfolio rešenja koja proizvodimo u Novom Sadu zahteva i više stručnih zaposlenih za koje je obezbeđeno 14500 m2, od čega se samo naš Data centar prostire na 1500 m2. Veliki poslovni prostor potvrđuje planove kompanije da u narednim godinama dodatno učvrstimo poslovanje u Srbiji i nastavimo da širimo tim", izjavio je generalni direktor Schneider Electric HUB Dragoljub Damljanović.

"Kompanija Schneider Electric zaslužna je ne samo za razvoj IT industrije u Novom Sadu i Srbiji, već i za reputaciju izgrađenu tokom 20 godina postojanja i uspešnog rada u našoj zemlji koja nam obezbeđuje još veća ulaganja u taj sektor. Ove godine očekujemo izvoz IKT usluga dostigne od ukupno četiri milijarde evra, a veliki doprinos tome daje upravo Schneider Electric izvozom svojih rešenja za distribuciju energije na sve kontinente širom sveta", rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Zgrada će imati LEED GOLD sertifikat do kraja godine i smatra se ugljenično neutralnom, jer će za potrebe grejanja, hlađenja i ventilacije koristiti električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora. Objekat se snabdeva zelenom energijom iz sopstvene proizvodnje solarne energane (1.500 m2 solarnih panela) postavljene na krovu objekata, a ostatak energije sa zelenim sertifikatom biće nadoknađen kupovinom iz mreže. Procenjuje se da će oko 20% ukupne godišnje potrošnje energije biti dobijeno iz sopstvene proizvodnje.

U sklopu zgrade zaposlenima je na raspolaganju 1.000 m2 za dve prostorije u kojima su smešteni serveri, dodatnih 500 m2 pomoćnih prostorija u data centru, amfiteatar sa 200 mesta, četiri atrijuma od 700 m2 sa zelenilom, 11 kuhinja, 54 prostorije za sastanke, 28 zvučno izolovanih soba, četiri trening sale, teretana sa tuševima, soba za molitvu, 3 osigurane sobe, 350 parking mesta sa 10 elektro punjača i 4 lifta.

Za rekonstrukciju i revitalizaciju starog zdanja korišćen je sav demontirani materijal sa gradilišta, što je jedan od početnih principa održivosti. Veliki benefit za lokaciju, proistekao iz LEED sertifikacije, jesu obnovljene biciklističke i pešačke staze do kompleksa i unutar kompleksa, a ponovo će biti aktivirana i autobuska linija koje je nekada tu saobraćala.

Schneider Electric Hub očekuje stabilan rast broja zaposlenih u narednih nekoliko godina, 5-10% svake godine. U ovom trenutku, deo zaposlenih čine 322 osobe ženskog pola (više od 30 odsto) što ovu kompaniju stavlja u svetski standard IT industrije.

 InGrid zaposleni.jpg Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Prilikom otvaranja InGrid zgrade potpisan je ugovor o unapređenju distributivne mreže u Srbiji. Kompanija Schneider Electric biće partner u državnom projektu modernizacije i automatizacije srednje naponske elektrodistributivne mreže u Srbiji. Projekat će značajno povećati pouzdanost isporuke električne energije krajnjim kupcima kao i efikasnost upravljanja isporukom električne energije, smanjiće prekide napajanja kod krajnjih kupaca i dodatno omogućiti smanjenje tehničkih gubitaka u energetskom sistemu.

"Sigurna sam da će novo ulaganje u modernizaciju našeg elektro distributivnog sistema od 140 miliona evra unaprediti snabdevanje naših građana, kao i privrednih subjekata, i značajno smanjiti gubitke u mreži za više miliona evra godišnje", izjavila je Brnabić povodom potpisivanja ugovora.

Ambasador Republike Francuske Pjer Košar izjavio je da je ponosan što će investicija te zemlje biti ključna za kvaliteta života u Srbiji. "Veoma mi je drago što je realizovan deo ugovora između vlada Srbije i Francuske iz 2019. godine jer je to osnova za dalju digitalizaciju".

 Schneider Electric Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

"Veliki dan, važan ugovor i važan posao koji je pred nama, naročito kada imamo u vidu da godišnji tehnički i netehnički gubici na našoj elektro distributivnoj mreži iznose skoro 500 miliona evra. Cilj nam je da se u narednih 5-7 godina gubici svedu na oko 8%, što je prosek u zemljama EU. Automatizacija srednje naponske distributivne mreže obezbediće smanjenje gubitaka na mreži, bolju pouzdanost mreže, smanjenje prekida i dužinu trajanja prekida. Najbolji softver na svetu, koji je proizveden u Srbiji i koristi se na svim kontinentima, doprineće i efikasnosti našeg energetskog sistema i uštedeti građanima i budžetu Srbije destine miliona evra godišnje", izjavila je povodom potpisivanja ugovora ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Modernizacija i digitalizacija dovešće do optimalnog iskorišćenja svih postojećih delova distributivne mreže, smanjenja i odlaganja velikih investicija za izgradnju energetskih postrojenja, i, najvažnije, poboljšanja kvaliteta isporuke električne energije i usluga klijentima, a samim tim i poboljšanje međusobnog odnosa EDS-a i korisnika njihovih usluga.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrčela

A, kako su oni konkretno zaslužni za IT? Tako sto su napravili zgradurinu koju iznajmljuju IT zapolenima? Evo i ja sam zalio jedan cvet, znaci da sam i ja zaslužan za stvaranje univerzuma. Sve magla...