Prodaja telefona nastavlja da tone, očekuju nas veliki popusti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prodaja telefona nastavlja da tone, očekuju nas veliki popusti

Autor Ilija Baošić

Tržište pametnih telefona je palo 9% u trećem kvartalu 2022 zbog nestabilne ekonomske situacije u svetu.

 Pad prodaje pametnih telefona u trećem kvartalu 2022 Izvor: Canalys

Prema istraživanju kompanije Canalys, prodaja pametnih telefona je već 9 meseci u konstantnom padu, a pad od 9% u periodu jul-septembar 2022. predstavlja najgori treći kvartal od 2014. godine. Nestabilna ekonomska situacija u svetu je naterala potrošače da izbegavaju kupovinu prenosivih uređaja i fokusiraju svoje trošenje na esencijalne stvari, navodi se u istraživanju.

Prema prikazanom, sa tržišnim udelom od 22%, kompanija Samsung je zadržala vodeću poziciju, ali kako tvrdi Canalys, ovo je to uspela zahvaljujući intenzivnim promocijama kako bi ispraznila svoje zalihe.

Zbog relativno stabilne potražnje za iPhone pametnim telefonima, Apple je bio jedini proizvođač u prvih pet koji je prijavio pozitivan rast, značajno ojačavši svoju tržišnu poziciju sa udelom od 18% tokom pada prodaje na tržištu pametnih telefona.

 Tržište pametnih telefona Izvor: Canalys

Iako su manje-više zadržali svoje tržišne udele, izveštaj navodi da su Xiaomi (14%), Oppo (10%) i vivo (9%) nastavili da budu oprezni u svojoj međunarodnoj ekspanziji zbog neizvesnosti na domaćem tržištu.

 treći kvartal prodaja telefona.jpg Izvor: Canalys

Canalys takođe predviđa da će se ovaj pad nastaviti u narednih šest do devet meseci, što će umanjiti globalno tržište pametnih telefona. "Pošto potražnja ne pokazuje znake poboljšanja u četvrtom kvartalu 2022. i prvom kvartalu 2023, proizvođači moraju da budu oprezni u svojim prognozama proizvodnje, dok blisko sarađuju sa lancima snabdevanja kako bi stabilizovali tržišni udeo", rekao je analitičar kompanije Sanjam Čaurasija.

Ipak, čini se da ovo može biti pozitivno za kupce, jer "ulaskom u prodajnu sezonu, potrošači koji su odlagali kupovinu mogu da očekuju velike popuste i promocije, kao i značajna sniženja cena uređaja starije generacije".

Pogledajte kako izgleda najnoviji Nokia klasičan telefon sa bluetooth slušalicama:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sobe

Sramota je kolike su cijene za mobitele, koji i ne nude ništa novo.Posebno je sramno što prodavači cijene prošlogodišnjih uređaja, drže na istom nivou, kao kada su izašli. Ljudi trebaju shvatiti da mobiteli nisu najvažnija stvar na svijetu, i da ne dozvole da ih proizvođači ucjenjuju.

Nakak

Dabogda jos padalo