BIl Gejts i Džef Bezos finansiraju potragu za retkim metalima na Grenlandu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIl Gejts i Džef Bezos finansiraju potragu za retkim metalima na Grenlandu

Autor Ilija Baošić

Kompanija KoBolt Metals uveliko istražuje tlo kako bi započela bušenja već sledećeg leta.

 Bil Gejts i Džef Bezos finansiraju potragu za nalazištima retkih metala na Grenlandu Izvor: YouTube / TED / Screenshot, YouTube / Channel 007 / Screenshot

Grenland je mesto koje je takođe značajno pogođeno klimatskim promenama. Zbog globalnog zagrevanja, njegov ledeni pokrivač nestaje najbrže do sada, a već su se našli i oni koji takvu situaciju žele da iskoriste. Određeni broj američkih milijardera, navodno predvođenih Bilom Gejtsom, Džefom Bezosom i Majklom Blumbergom, finansira ekspediciju koja ima zadatak da pronađe skrivena bogatstva, koja su već milenijumima zarobljena ispod večitog snega i leda.

Lov na blago

Potragu predvodi kompanija KoBold Metals, a osnovni cilj joj je da otkrije eventualna nalazišta nikla i kobalta. Njihov izvršni direktor Kurt Haus je izjavio da bi se na zapadnoj obali Grenlanda mogao nalaziti prvi ili drugi najveći "rezervoar" ovih elemenata na svetu. Osim toga, veruje se da se ispod površine Grenlanda kriju i velike zalihe retkih metala, korisnih za proizvodnju baterija i ostalih tehnoloških komponenti bitnih za zelenu energetsku tranziciju. Dodatno, veruje se da su moguća i nalazišta zlata, bakra, cinka i uglja.

Možda će vas zanimati

Zanimljivo je da bi klimatska kriza, koju svet pokušava da se ublaži prelaskom na obnovljive izvore, sada mogla da olakša pronalazak sirovina za potrebna tehnološka rešenja.

Istraživači na Grenlandu koriste veštačku inteligenciju, uzimaju uzorke tla, nadleću površinu helikopterima i dronovima i mere magnetna polja kako bi utvrdili sastav tla ispod leda. Prva bušenja na određenim lokacijama bi mogla da započnu već sledećeg leta.

Stručnjaci predviđaju da bi arktički led mogao potpuno da nestane u naredne dve ili tri decenije. Takođe, večiti ledeni pokrivač bi uskoro mogao da postane sezonski, čime bi se otkrila nova nalazišta širom arktičke regije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

..

Uvek im malo