Robotska ruka oduševila najmlađe na Vukobratovićevim danima robotike | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Robotska ruka oduševila najmlađe na Vukobratovićevim danima robotike

Deca su uživala u kvizovima, takmičenjima brojnih izuma, pravila narukvice uz pomoć moderne tehnologije, ali i učila o načinu kako se radi vremenska prognoza, između ostalog.

 Yandex robotska ruka Izvor: Yandex

Robotska ruka, koju je razvila kompanija Yandex, privukla je veliku pažnju preko 1.000 učesnika čuvene manifestacije "Vukobratovićevi dani robotike" ovog vikenda u zgradi Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Mališani uzrasta od 6-19 godina iz naše zemlje, zainteresovani za moderne tehnologije i inovacije bili su deo događaja na kom su se takmičili u kvizovima, brojnim zanimljivim radionicama, podelili su svoje sjajne izume sa drugarima, ali su naučili i nove stvari. Već u širokom holu, na prvom spratu zgrade, ispred koje je spomenik našem slavnom naučniku Nikoli Tesli, nalazio se predmet koji im je potpuno zaokupio pažnju.

"Robot 'pick and place' je razvijen u našoj laboratoriji u Beogradu. Sposoban je da locira, hvata i premešta sve predmete iz jedne kutije u drugu s velikom preciznošću. U ovom trenutku ovaj robot može operativno da radi sa oko 97 odsto svih postojećih predmeta, ali cilj je da dostignemo 100 odsto već sredinom sledeće godine", pričao je deci predstavnik tima Yandex Robotics, pokazujući šta sve ruka može da uradi.

Deca su saznala i da brzina ovog robota doseže rukovanje sa više od 1500 predmeta na sat, što je dva do četiri puta više od ljudskih kapaciteta, da može da radi 24 sata bez prestanka, kao i da se rešenje na softveru ubrzano usavršava. Sa druge strane hola bila je još jedna robotska ruka – ona je, na primer, pravila narukvice od šarenih konopčića.

 Yandex Dani Robotike Izvor: Yandex

Hodnik desno, na istom spratu, vodio je ka učionicama u kojima su stručnjaci različitih profila delili svoja iskustva. Naučnik iz meteorološkog tima kompanije Yandex, Ilija Drigo, u maloj, ali prepunoj sali "123" deci je otkrio kako tehnološke kompanije uz pomoć veštačke inteligencije čine vremensku prognozu preciznijom.

"Ljudi već dugi niz godina pokušavaju da predvide prognozu, koristeći standardne meteorološke metode za formiranje prognoze. Ali kada je metoda obogaćena uz pomoć ML alata, predviđanje postaje mnogo tačnije. Takođe, broj merenja koje meteorolozi koriste nije tako veliki. Da bismo ovo poboljšali, napravili smo aplikaciju u kojoj se oslanjamo na podatke koje dobijamo od naših korisnika, koji nam u realnom vremenu govore da li u njihovom kraju pada kiša ili ne. Samim tim, primamo milione podataka od korisnika, koje obrađuje naš AI sistem, upoređujemo ih sa drugim podacima i dajemo najtačniju prognozu", rekao je Drigo, između ostalog, dok je deci kroz interesantnu prezentaciju približavao primenu modernih tehnologija u merenju vremena.

 Ilija Drigo Izvor: Yandex

Učesnici događaja su imali priliku da saznaju i kako devojčice mogu više da se uključe u aktivnosti vezane za inovacije, robotiku i AI, a neke od najboljih radova na kvizovima i takmičenjima ovog vikenda su osvojile upravo mlade dame iz škola širom Srbije.

Pored panela, deca su učestvovala u interaktivnom kvizu putem onlajn platforme koji je organizovao Yandex, koja im je omogućila da istraže svet IT-ana zabavan i kreativan način. Učenici bez prethodnog iskustva su mogli da programiraju robota, dok su iskusniji učesnici koristili Python za rešavanje složenijih zadataka.

"Osnova naše poslovne filozofije leži u dubokoj posvećenosti društvenoj odgovornosti i obrazovnom ekosistemu, zbog čega smo srećni što smo bili partneri ove manifestacije. Svakodnevno sprovodimo različite inicijative, sa ciljem da podržimo mlade talente i podstaknemo ih da razvijaju svoje veštine kroz direktnu komunikaciju sa našim ekspertima, kako bi izgradili svoje buduće karijere upravo u sektoru tehnologije koji neprekidno raste. Ovaj vikend pun inovacija i saznanja bio je samo početak naše dugoročne misije da inspirišemo mlad", izjavila je Branka Veličković, HR direktorka u kompaniji Yandex u Srbiji.

"Vukobratovićevi Dani Robotike" postali su simbol saradnje, inspiracije za mlade i obrazovanja, dok je kompanija Yandex svojom podrškom kroz partnerstvo pružila dragocen uvid u napredne tehnologije i omogućila mladim pionirima da otkriju čuda sveta robotike.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:35
Mirokai robot IFA 2023
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrcela

Dobro, nije to bas tako, nema tu nikakve prave robotike, ali lepo je da se deca upoznaju. Da se ja pitam, ja bi u sve skole uveo Arduino, odnosno ESP32. ESP32 je bolji zato sto je jaci, brzi, ima 4mb memorije i najbitnije sto je dual core, znaci ima 2 jezgra pa mozete direktno nauciti kako rade razdvojena jezgra izmedju sebe; kako dele zajednicku memoriju wifi, bluetooth. Samim ovim morate nauciti voltazu, amperazu, jednosmernu i naizmenicnu struju i razlicite frekvencije i opsege struje, otpornike, diode, senzore i sve ostalo. Naucicete kako pravilno da koristite multimetar. Morate malo znati C programski jezik, ali nista strasno. Naucicete kako rade motori, step motori, kako se upravlja sa njima, kako se zaustavljaju u odredjenom trenutku, takodje kako se razustavljaju sa senzorom i bez. Releje necu ni da spominjem, to je tek magija sta mozete da raditi. To je sve preduslov za robotiku. Bukvalno je nebo granica a i to je pitanje. Probajte, naucicete sve sigurno, jer jednostavno vas vuce! Ih, mogao bi da pisem do sutra.