Duboka ilegala

KRIPTOVALUTE I SVE U VEZI SA NJIMA ĆE BITI ILEGALNO: Sprema se novi zakon

Indijske vlasti spremaju zakon kojim kriptovalute, rudarenje, trgovanje i posedovanje postaju ilegalni

Bitcoin ispred grafikona sa kriptovalutama
Izvor: SmartLife / Unsplash / Andre Francois Mckenzie

U jeku popularnosti kriptovaluta i drugih tehnologija baziranih na blokčejnu kao što je NFT i digitalizacija umetničkih dela, indijske vlasti su odlučile da poguraju zakon koji bi trebao da sve vezano za kriptovalute proglasi ilegalnim. Pod tim mislimo posedovanje, izdavanje, rudarenje i trgovinu. Ukoliko ovaj zakon ugleda svetlo dana Indija bi mogla da postane jedna od zemalja sa najstrožim zakonima u pogledu kriptovaluta.

Ukoliko bude usvojen, ovaj zakon će dozvoliti svima koji poseduju kriptovalute da ih zamene ili prodaju u roku od šest meseci, nakon čega će biti kažnjeni ukoliko ga prekrše. Pošto je zakon još u fazi predloga javnosti nisu dostupne informacije o eventualnim kaznama za one koji ga prekrše, ali se navodi da je panel vlade iz 2019. godine preporučio zatvorsku kaznu do 10 godina za prekršaje u sferi kriptovaluta.

Interesantno je da je indijska vlada u januaru najavila zakon koji će zabraniti privatne kriptovalute kao što je Bitcoin u zemlji, kriptovalutu koja je ovog meseca dostigala svoju najveću vrednost ikada. U ovom zakonu se navodi i da on ne sprečava korišćenje blokčejn tehnologije, ali i da će se napraviti okvir za kreiranje zvanične nacionalne digitalne valute tokom formiranja novog budžeta vlade.

Ovaj zakon ne treba da čudi sve one koji prate dešavanja u Indiji u poslednjih nekoliko godina, sa otvorenom borbom vlade protiv trgovaca kriptovalutama. Treba podsetiti da je Centralna banka Indije zabranila trgovinu i zamenu virtuelnih valuta 2018. godine, da bi ova zabrana bila poništena od strane Vrhovnog suda, dve godine kasnije

Čak ni Kina, koja važi za zemlje sa oštrim zakonima u pogledu kriptovaluta nema ovakve zabrane. U Kini je zabranjena trgovina kriptovalutama, ali nije zabranjeno njihovo posedovanje.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.