Beskontaktno plaćanje zaista postaje beskontaktno: Kraj za dodirivanje terminala | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beskontaktno plaćanje zaista postaje beskontaktno: Kraj za dodirivanje terminala

Najveće tehnološke kompanije su se udružile kako bi zauvek promenile način na koji plaćamo svojim telefonom.

 NFC Forum unapređuje beskontaktno plaćanje, kraj za dodirivanje terminala Izvor: VISA

Iako nas termin beskontaktno plaćanje navodi na zaključak da ne postoji kontakt kada nešto plaćamo pametnim telefon, realnost je malo drugačija. Ukoliko ste ikada plaćali na ovaj način, nesumnjivo ste svojim uređajem dodirnuli terminal. Međutim, to će se promeniti u narednim godinama.

NFC Forum, telo koje se bavi standardizacijom i poboljšavanjem NFC-a - tehnologije koja je u srži beskontaktnog plaćanja - čiji članovi su predstavnici najvećih tehnoloških kompanija (Google, Apple, Qualcomm i Sony), otkrio je strateški plan razvoja i istakao nekoliko primarnih oblasti NFC tehnologije koje će biti unapređene u narednih pet godina.

Jedno od najvećih unapređenja biće veći domet NFC veze, koji je danas ograničen na samo 5 mm. Forum sada eksperimentiše sa dometom koji je pet ili šest puta veći, a ovo bi omogućilo beskontaktnom plaćanju da zaista postane beskontaktno - bez dodirivanja terminala - što bi ceo proces učinilo značajno bržim i jednostavnijim. Drugim rečima, milijardu korisnika više ne bi moralo da traži površinu na koju je potrebno prisloniti uređaj.

Drugo veliko unapređenje jeste povećanje snage NFC bežičnog punjenja. Po trenutnim specifikacijama, proizvođačima i korisnicima je na raspolaganju snaga do 1 W, a plan je da se ta brojka poveća na 3 W. Iako je ovo manje od trenutnog Qi standarda koji maksimalno nudi 15 W, NFC Forum kaže da će ovo omogućiti bežično punjenje novi i manjim uređajima.

Postoje još neka planirana unapređenja, ali nema sumnje da su ova dva ubedljivo najznačajnija za korisnike. Plan je da se NFC unapredi u narednih pet godina, ali to se odnosi na sva planirana unapređenja, pa je moguće da ćemo prva videti mnogo ranije.

Ukoliko ne znate da koristite beskontaktno plaćanje, ne propustite da pročitate naš vodič.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Jedino je gotovina (keš) - sloboda. A i privatnost, dodao bih.

Speak Now (Taylor's Version) 💜

@Marko Not really

beogradska seljačina

Svi već manje više hvataju sa 4-5cm, samo što sve što nije Samsung ili Apple mora da se nišani debelo i uvek se nešto nećka po 3 sekunde - na istim terminalima... Cirkusijada je to teška, bez 10 godina ništa. Pogotovo u 2G terminalnoj Srbijatriji.