Više od 150 finansijskih direktora složno: Digitalna transformacija je strateški imperativ | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više od 150 finansijskih direktora složno: Digitalna transformacija je strateški imperativ

Autor Ilija Baošić

Prema najnovijem istraživanju finansijski direktori osvrnuli su se na ključne izazove digitalne transformacije.

 Digitalna transformacija istraživanje Izvor: Shutterstock

Više od 150 finansijskih direktora kompanija iz 16 zemalja, među kojima su neke od najvećih iz našeg regiona, složilo se da će digitalna transformacija ostati ključan izazov za poslovanje i tokom 2024. godine. U velikom istraživanju nezavisne konsultantske kuće Horvath. finansijski direktori su podelili svoja očekivanja za godinu pred nema u vezi sa daljom digitalnom transformacijom i ostvarivanjem poslovnih ciljeva svojih kompanija.

Iako još uvek ne očekuju ekonomski stabilniji period, zanimljivo je kako CFO-i ocenjuju troškove finansiranja, opšti ekonomski rast, inflaciju i ostvarivanje strateških ciljeva kao značajno manje izazove u odnosu na izazove dalje digitalne transformacije kompanija u kojima rade.

"Uloga CFO-a jedna je od centralnih tokom digitalne transformacije, budući da upravo oni određuju prioritetne aktivnosti i alociraju potrebne resurse za tako velike korake na nivou kompanije. Više od 80 odsto ispitanika smatra digitalnu transformaciju veoma važnim prioritetom, a prosečno planiraju da čak 23 odsto godišnjeg budžeta odvoje za potrebe digitalne transformacije. Osim pronalaska potrebnih veština i prilagođavanja poslovnih procesa, CFO-i prepoznaju stvaranje neophodne kulture kao jedan od ključnih faktora uspeha kompanija u digitalnom dobu, s čim je trenutno zadovoljno samo 22 odsto ispitanika", izjavila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horvath.

 Maria Boldor Horvath Izvor: Horvath

Učesnici istraživanja složili su se u zaključku da je digitalna transformacija strateški prioritet, a poseban naglasak za poslovanje tokom 2024. stavili su na adekvatno korišćenje podataka, odnosno data exploitation, upravljanje internet sigurnošću, kao i prilagođavanje poslovnih procesa i veština zaposlenih upravo digitalizaciji. Za kvalitetnu i uspešnu digitalnu transformaciju ispitanici kao prepreke i izazov navode nedovoljno dobar nivo upravljanja procesom uvođenja i sprovođenja same transformacije unutar kompanije, ali i nedostatak veština finansijskog kadra u tom domenu.

Svakako, ispitanici su saglasni u stavu da uvođenje digitalne transformacije dugoročno znatno smanjuje troškove i može da rezultira porastom prihoda od 12 odsto. Uvereni su da će im upravo digitalizacija procesa omogućiti bolje finansijsko planiranje i osigurati brže i kvalitetnije donošenje odluka.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA