CrowdStrike

Kako je jedno ažuriranje oborilo Windows-e širom sveta i napravilo potpuni haos? I ko stoji iza svega toga?

Autor Miloš B. Jovanović

Problem je identifikovan i izolovan, saopšteno je zvanično, i nije reč o bezbednosnom incidentu ili sajber napadu, već o "defektu u ažuriranju sadržaja" za Microsoft Windows

Izvor: Mandel NGAN / AFP / Profimedia

Svet se danas suočio sa jednim od većih slučajeva pada kompjuterskih sistema koji napravio napravio potpuni haos širom planete.

Veliki kompjuterski problem najviše je uticao na avionski saobraćaj, u kome je zbog poremaćaja u radu kompjuterskih sistema, veliki broj letova morao da bude prizemljen, odložen ili otkazan.

Problemi u radu računarskih sistema zabeležni su na aerodromima u Japanu, Indiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj i Španiji. A osim avio saobraćaja, zakazali su i kompjuterski sistemi nekih banaka, železnica, britanske zdravstvene službe, medija...

Kompanija CrowdStrike, koja se na globalnom nivou bavi sajber bezbednošću, zvanično je priznala da je problem izazvalo ažurirarnje njenog softvera koji uređaje koji koriste Microsoft-ov Windows operativni sistem štiti od hakovanja i sajber napada. Microsoft je saopštio da preduzima "mere za ublažavanje", kako bi se potom suočio sa "dugotrajnim uticajem" prekida rada računarskih sistema.

Izvor: CHANDAN KHANNA / AFP / Profimedia

"Defekt u ažuriranju sadržaja"

Problemi su izazvani "defektom u ažuriranju sadržaja" za Microsoft Windows uređaje, izjavio je šef kompanije CrowdStrike Džordž Kurc, istakavši da je "problem identifikovan, izolovan i da je (softverska) ispravka raspoređena".

"Ovo nije bezbednosni incident ili sajber napad", rekao je on, dodajući da Kurc je problemi nisu uticali na druge operativne sisteme, odnosno uređaje koji ih koriste, prenosi BBC.

Njegova izjava usledila je nakon što su prethodno mediji širom sveta javili da je proizvođač antivirusnog softvera CrowdStrike izdao ažuriranje koje je izazvalo rušenje Windows uređaja, uglavnom u javnim službama više zemalja.

Kada bi problem mogao da bude rešen?

Do trenutka kada bi problem mogao u potpunosti da bude rešen, a svi sistemi da prorade kao pre "havarije", moglo bi da prođe neko vreme, rekao je Džordž Kurc u razgovoru za NBC News, ističući da se to neće desiti automatski.

"Veoma nam je žao zbog problema koje smo izazvali našim korisnicima, putnicima i svima koji su pogođeni, uključujući tu i naše kompanije", rekao je on.

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

CrowdStrike je izdao "zakrpu", odnosno ispravku za svoj softver, ali će ona morati posebno da bude instalirana na svaki pogođeni uređaj. Svaki takav računar će zahtevati ručno restartovanje i ponovno pokretanje u bezbednom režimu rada.

A to je nešto što izaziva ogromnu glavobolju u brojnim IT odeljenjima svuda u svetu.

Šta kaže Microsoft?

Microsoft savetuje korisnike koji su iskusili ovaj problem da isprobaju "klasičan način" kako bi uređaji profunkcionisali – da ih isključe i ponovo uključe, u nekim slučajevima čak i do 15 puta.

Kažu da je to funkcionisalo u slučaju nekih korisnika virtuelnih mašina, kao i da povratne informacije upućuju na to da je ponovno pokretanje računara "delotvoran korak za rešavanje problema u ovoj fazi".

Jedan od zaposlenih u CrowdStrike-a je na društvenim mrežama podelio, kao moguće rešenje, savet, doduše upućen korisnicima sa nešto većim znanjem o softverima i programiranju, da bi trebalo da izbrišu određenu datoteku koja je odgovorna za problem.

To je, međutim, ispravka koja nije namenjena običnim, već stručnim korisnicima i IT profesionalcima.

Izvor: Eduardo Parra / ContactoPhoto / Profimedia

Deo rešenja izazvao problem

Crowdstrike je američka IT kompanija iz Ostina u Teksasu koja se bavi sajber bezbednošću i kao i mnoge druge iz tog sektora, ne postoji mnogo dugo. Osnovana je pre (samo) 13 godina, ali danas već zapošljava oko 8.500 ljudi.

Pruža usluge iz oblasti sajber bezbednosti i otklanjanja posledica hakerskih napada, zbog čega je do sada bila uključena u istrage nekoliko ozbiljnih sajber-napada visokog ranga. Ovoga puta je, međutim, zbog pogrešnog ažuriranja sopstvenog softvera, firma koja je inače deo rešenja, sama izazvala problem.

Prema poslednjem izveštaju o zaradi, CrowdStrike je imao oko 24.000 klijenata, u najvećem broju slučajeva velikih kompanija, što u ovom trenutku najbolji pokazatelj veličine problema i poteškoća koje bi trebalo proći da bi se stiglo do rešenja.

Inače, Crowdstrike-a su u poslednjih 24 časa na berzama pale za čak 21 odsto, u ranoj trgovini pre tržišta. A i Microsoft se takođe našao na "klizavom tlu", pošto su investitori kompanije dobro odmerili potencijalni uticaj poremećaja na avio-saobraćaj i turizam.

BONUS VIDEO:

Ažuriranje CrowdStrike softvera oborilo Windows sisteme širom sveta
Izvor: YouTube / Times Now World