globalni haos

Veliki pad kompjuterskih sistema napravio haos u celom svetu: Avioni prizemljeni, prekinut TV program, ne rade banke

Autor Miloš B. Jovanović

Prekid je u vezi sa problemom u kompniji Crowdstrike, koja se na globalnom nivou bavi sajber bezbednošću, odnosno njihovim klijentima koji koriste Windows je ažuriranje, izgleda, dovelo do pojave tzv. "plavog ekrana smrti"

Izvor: Shutterstock

Iz celog sveta stižu izveštaji o brojnim problemima radu kompjuterskih sistema koje koriste avio-kompanije, banke i vodeće medijske kuće. Usled problema sa serverima mnoge avio-kompanije širom sveta obustavile su letove.

Avio-kompanije i aerodromi masovno otkazuju letove, a oni koji su u vazduhu traže mesto za prinudno sletanje. Zbog problema su prizemljeni avioni američkih i australijskih kompanija, javlja BBC.

Prekid je povezan sa problemom u kompniji Crowdstrike, koja se na globalnom nivou bavi sajber bezbednošću, izjavio je portparol australijskog ministra unutrašnjih poslova, dodajući da je državni internet regulator te zemlje saopštio je da nema informacija koje bi sugerisale da u pitanju napad.

Crowdstrike je potvrdio da je njihovo ažuriranje softvera izazvalo pad sistema, odnosno prekid rada uređaja koji koriste Windows operativni sistem, što je na računarima doveo do pojave takozvanog "plavog ekrana smrti".

"Crowdstrike aktivno radi sa korisnicima pogođenim kvarom, otkrivenim u ažuriranju sadržaja za Windows hostove. Mac i Linux hostovi nisu ugroženi. Ovo nije bezbednosni incident ili sajber napad. Problem je identifikovan, izolovan i sada se radi njegovom rešavanju", poručuju iz te kompnaije.

Izvor: Shutterstock

Microsoft preduzima korake da ublaži posledice problema. Ta kompanija je saopštila da "istražuje problem koji utiče na mogućnost korisnika da pristupe raznim aplikacijama i uslugama", preneo je britanski javni servis.

Potvrda da su problemi nastali usled "tehničkog kvara firme Crowdstrike, koji utiče na brojne operatere" stigla je i iz avio-kompanije American Airlines, iz koje su za BBC rekli da posadama njihovih aviona nije dozvoljeno poletanje i da je u kontaktu sa svim pilotima koji trenutno lete.

Problemi u radu računarskih sistema zabeležni su na aerodromima u Japanu, Indiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj i Španiji.

A osim avio-saobraćaja, i britanske železničke kompanije se suočavaju sa "široko rasprostranjenim IT problemima". Mediji javljaju da su problemima pogođene su i brojne banke.

Sa kompjuterskim problemima sučavaju se i medijske kuće, pa je britanska televizija Sky News morala da prekine program uživo. Problemi u radu kompjuterskih sistema prijavljeni su i na Londonskoj berzi, javio je Reuters.