Može?

Ne morate čekati premijeru - Xiaomi pre vremena otkrio kako će izgledati Xiaomi 15 i Xiaomi 15 Pro

Autor Ilija Baošić

Dok čekate predstavljanje najboljih Xiaomi pametnih telefona sledeće generacije, pogledajte kako će izgledati.

Izvor: Xiaomi

Xiaomi će 29. oktobra održati premijeru Xiaomi 15 i Xiaomi 15 Pro pametnih telefona. Kao i do sada, u pitanju će biti događaj namenjen isključivo kupcima u Kini, dok se globalno lansiranje očekuje u prvim mesecima 2025. godine. Nestrpljenje pred premijeru raste, a nestrpljiv je i sam tehnološki gigant, koji je rešio da pre samog događa objavi dizajn novih uređaja.

Prema slikama koje je Xiaomi objavio na svojoj Weibo stranici, Xiaomi 15 i Xiaomi 15 Pro neće se razlikovati previše od prethodnika, ali neke razlike postoje.

Kao i kod Xiaomi 14 serije, novi uređaji imaće četvrtasto ostrvo kamere na poleđini, u kojem će biti smešten sistem trostrukih kamera. Ipak, ono po čemu će se razlikovati je prelaz između poleđine i ostrva, koji je sada blago zakrivljen.

Još uvek se sa sigurnošću ne može reći koji će to senzori biti, ali pretpostavlja se da će sva tri biti rezolucije 50 MP. Ono što je sigurno je da ćemo opet videti plodove saradnje kineskog brenda sa kompanijom Leica.

Iako će ram telefona ostati ravan, Xiaomi je dodatno zakrivio ivice poleđine radi udobnijeg osećaja prilikom držanja u ruci, pa se aluminijum sada "preliva" na zadnju stranu - slično kao na Xiaomi 14 Ultra modelu.

Kako tvrdi kompanija, Xiaomi 15 imaće 6,36-inčni ekran, pa se osnovni model može smatrati kompaktnim rešenjem koje će se direktno takmičiti sa iPhone 16 i Galaxy S25 modelom. Ispod ekrana naći će se ultrazvučni skener otiska prsta, za koji Xiaomi tvrdi da je 50% brži.

Korisnici neće morati da previše brinu o autonomiji, jer će se ispod "haube" naći baterija kapaciteta 5.500 mAh, koja podržava brzo žično punjenje snagom do 90 W, ali i brzo bežično punjenje do 50 W.

S druge strane, Xiaomi 15 Pro imaće AMOLED ekran dijagonale 6,78 inča, koji će biti zakrivljen sa sve četiri strane. Ne znamo da li će se bržina osvežavanja zadržati na 120 Hz ili će dostizati 144 Hz kao na Xiaomi 14T modelima, ali znamo da nas očekuje najmanje 2K rezolucija panela.

Kako će Pro model biti većih dimenzija, u njemu će se naći i baterija većeg kapaciteta, od čak 6.000 mAh, koja bi trebala da podržava identičnu snagu žičnog punjenja, ali nešto veću kada je reč o bežičnom - 80 W.

Naravno, gotovo je sigurno da će nove telefone pokretati Snapdragon 8 Elite čipset, ali sve detalje ćemo saznati ubrzo.