Šareno

E-čitač koji ste čekali i cena koju niste: Amazon predstavio prvi Kindle sa ekranom u boji

Autor Ilija Baošić

Amazon je predstavio Kindle Colorsoft Signature Edition i konačno ušao na tržište e-čitača sa ekranom u boji.

Izvor: Amazon

Amazon je bez velike pompe najavio novu liniju e-čitača za 2024. godinu, a među predstavljenim uređajima našlo se i jedno iznenađenje, odnosno jedan model koji su Kindle fanovi dugo čekali. U pitanju je Kindle Colorsoft Signature Edition, prvi Amazon-ov e-čitač sa ekranom u boji.

Čitači e-knjiga sa ekranom u boji nisu ništa novo. Rešenja kompanija kao što su Kobo, Onyx i PocketBook su već godinama dostupna na tržištu. Međutim, za potrebe svog prvog uređaj ove vrste, Amazon je imao nešto drugačiji pristup.

Izvor: Amazon

Kako bi prikazao boje, ekran Kindle Colorsoft Signature Edition uređaja se zasniva na E Ink Kaleido tehnologiji, s tim da je Amazon ostale slojeve postavio na oksidnu ploču i prilagodio ih svojim potrebama - uključujući posebne premaze između njih - a sve kako bi postigao što bolji kontrast, kvalitet slike i rezoluciju, ali i zadržao brzinu "okretanja" stranica.

Zapravo, Kindle sa ekranom u boji se hardverski ne razlikuje previše od Paperwhite modela, ali zbog tehnologije koja je upotrebljena za potrebe displeja, baterija je morala da trpi. Amazon kaže da kupci mogu da očekuju osam nedelja autonomije na jednom punjenju, što je sjajno u poređenju sa tabletima, ali nije baš na Paperwhite nivou, koji nudi tri meseca.

Izvor: Amazon

Od ostalih karakteristika ističe se vodootporni dizajn za bezbrižno čitanje na bazenu ili plaži, USB-C port za transfer podataka i punjenje, podrška za bežično punjenje i automatski podesivo osvetljavanje ekrana.

Ipak, oni koji bi želeli da na svom Kindle e-čitaču listaju stripove, magazine, grafičke novele ili knjige recepata u boji moraće da plate premijum cenu. Kindle Colorsoft Signature Edition košta 279,99 dolara u SAD, a prvi uređaji će se naći u rukama kupaca 30. oktobra.