hakerska posla

Usisivači jurili kućne ljubimce, urlali psovke i snimali vlasnike

Autor Miloš B. Jovanović

Vlasnici "otetih" usisivača bili šokirani kada su saznali da robot danima može da se koristiti za neprimetno tiho špijuniranje danima

Izvor: JOERAN STEINSIEK / imago stock&people / Profimedia

Vlasnici robotskih usisivača kineske marke Ecovacs u više američkih gradova prijavili su hakovanje njihovih uređaja. Hakeri su uspeli da "uđu" u usisivače i preuzmu njihove kamere i kontrole. Usisivači su se nekontrolisano kretali po stanovima, jurili kućne ljubimce i glasno psovali preko zvučnika.

Hakerski napad je trajao nekoliko dana, a za to vreme korisnici su prijavljivali da su njihovi roboti zvučali kao isprekidani radio signali. Ecovacs aplikacija je pokazivala da je napadač dobio pristup kamerama i funkcijama daljinskog upravljanja.

A uprkos resetovanju lozinke i ponovnom pokretanju robota, isto ponašanje bi ubrzo ponovo počelo da se ponavlja.

Vlasnici "otetih" usisivača bili šokirani kada su saznali da robot danima može da se koristiti za neprimetno tiho špijuniranje danima. Hakeri su uspeli da onemoguće zvuk upozorenja koji bi trebalo da se oglasi kada je kamera u upotrebi.

Izvor: SmartLife / MBJ

Stručnjaci za sajber bezbednost i ranije su prijavljivali značajne bezbednosne propuste u Ecovacs-ovim proizvodima. Hakeri su usisivače uspeli da preotmu putem Bluetooth-a veze, pošto je im je njeno hakovanje omogućilo pun pristup modelu X2 na udaljenosti većoj od 100 metara. Sigurnosni PIN kod daljinskog upravljača takođe je bio podložan hakovanju.

Kineska kompanija je potvrdila ranjivost nekih svojih proizvoda. Ecovacs je, međutim, saopštio da nije pronašao nikakve dokaze da su nalozi vlasnika bili kompromitovani, kao i da nema naznaka bilo kakve provale u Ecovacs sistem. Kompanija je objavila zakrpu za problem ranjivosti PIN-a, ali to navodno nije dovoljno.

Inače, robotski usisivači Ecovacs Deebot X2 u SAD se prodaju po ceni od oko 900 dolara.

BONUS VIDEO: