Svima na crtu

TESTIRALI SMO XIAOMI 14: Ravnopravan protivnik u klinču sa titanima

Autor Ilija Baošić

Xiaomi 14 donosi bolji ekran, najmoćniji čipset i unapređene kamere, a u nastavku možete pročitati kako se pokazao na našem testu.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kao i prošle godine, Xiaomi je uoči MWC 2024 sajma održao događaj na kojem je globalnom tržištu predstavio svoje najnovije uređaje, a među njima i flagship pametne telefone Xiaomi 14 serije. U pitanju su modeli Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Ultra.

Skuplji uređaj je prva Ultra koja će napustiti Kinu, ali dok se to ne desi, ekstenzivno smo testirali Xiaomi 14 i jedva čekamo da vam prenesemo naše utiske.

Poznavaoci Xiaomi portfolija će odmah primetiti da u postavi nedostaje Pro model. Međutim, postoji dobar razlog za to - kompanija je uverena da je dovoljno unapredila regularni uređaj, te da se to neće osetiti.

Na papiru je zaista tako - Xiaomi 14 donosi blago unapređen dizajn, bolji ekran, najmoćniji čipset današnjice, potpuno osvežen sistem trostrukih kamera na poleđini i veći kapacitet baterije. Da li je ovo dobitna kombinacija? Hajde da vidimo - tim redom.

Xiaomi 14 DIZAJN

  • Dimenzije: 152,8 x 71,5 x 8,2 mm
  • Težina: 193 g
  • Materijal: Aluminijum, staklo
  • Zaštita: IP68, Gorilla Glass Victus
  • Zvučnici: Stereo
  • SIM: Dual Nano-SIM, eSIM
  • Ostalo: USB-C (USB 3.2), NFC
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Dizajn Xiaomi 14 telefona je popularni "stakleni sendvič", sa ravnim ekranom, ravnim ramom i ravnom poleđinom čije ivice se blago izdižu kako bi uređaj bolje "ležao" u ruci. Ko je imao priliku da vidi prošlogodišnji model, biće mu odmah jasno da su ova dva telefona veoma slična, gotovo ista po dimenzijama, s tim da je četvrtasto ostrvo kamere ovaj put nešto veće i nešto više ispupčeno iznad poleđine.

Za Xiaomi 14 se može reći da je kompaktan uređaj, sa ekranom čija dužina dijagonale iznosi 6,36 inča. Okviri oko displeja, debljine 1,71 mm, veoma su tanki i omogućavaju jedno od najboljih imerzivnih iskustava u flagship kategoriji. Za potrebe zaštite, proizvođač se odlučio na Gorilla Glass Victus staklo, što nije najbolje rešenje kompanije Corning, ali pruža adekvatnu otpornost na ogrebotine i padove. Korisnici neće morati da brinu ni o prodoru vode i prašine u sam uređaj, jer kućište nosi IP68 oznaku.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Xiaomi se odlučio na veoma interesantan potez kada je aluminijumski ram u pitanju. Ono što nam je prvo upalo u oči jeste da je površina ispolirana. Međutim, iako ovakva završnica čini da uređaj odiše premijum izgledom, takođe je pravi magnet za otiske prstiju, pa ukoliko kupci nemaju naviku da svoj uređaj čuvaju u zaštitnoj futroli, neka se unapred pripreme na redovno brisanje telefona.

Na donjoj strani uređaja nalaze se otvori jednog od zvučnika stereo sistema (drugi u slušalici), rupica mikrofona, fiokica za dve SIM kartice, kao i USB-C port koji je konačno unapređen na USB 3.2 standard. Na desnom boku nalazi se "klackalica" za kontrolu jačine zvuka i POWER taster, dok su levi bok i gornja strana telefona prazni.

Prazna gornja strana telefona nas je ozbiljno zabrinula. To je mesto gde se tradicionalno nalazila IR dioda koja nam je služila kao zamena za daljinski upravljač kada nismo mogli da ga pronađemo. Srećom, ovaj koristan dodatak nije izbačen, već je pomeren ispod stakla ostrva kamere, pa Xiaomi ostaje jedna od retkih kompanija koja ga implementira u svojim flagship uređajima.

Ono što nije vidljivo golim okom jeste podrška za eSIM kartice, NFC čip koji korisnicima omogućava beskontaktno plaćanje telefonom, kao i jedan od boljih motora vibracije koji smo do sada imali priliku da koristimo na Android telefonu. Xiaomi se ozbiljno pozabavio taktilnošću, i to se oseti - bukvalno.

VIŠE O EKRANU, PERFORMANSAMA I SOFTVERU XIAOMI 14 TELEFONA PROČITAJTE NA NAREDNOJ STRANI ČLANKA.

Xiaomi 14 EKRAN

  • Ekran: LTPO OLED
  • Dijagonala: 6,36 inča
  • Rezolucija: 1.200 x 2.670 piksela
  • Brzina osvežavanja: Od 10 do 120 Hz
  • Osvetljenje: Do 3.000 nita
  • Prikaz: Dolby Vision, HDR10+
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Prva velika nadogradnja je ekran. Xiaomi 14 je prvi regularni model tehnološkog giganta čiji displej koristi LTPO tehnologiju. Drugim rečima - brzina osvežavanja se prilagođava prikazanom sadržaju i može se spustiti do 10 Hz kako bi se uštedela baterija kada je isti statičan.

No, kvalitet prikaza je daleko važniji, a Xiaomi se ovde nije sapleo. Kako je u pitanju OLED panel, crna boja je zaista crna, dok su ostale veoma živopisne, a ujedno i prilično tačne. Rezolucija ekrana je takođe poboljšana, pa je sadržaj detaljniji nego pre i veoma oštar - pogotovo zbog manje dijagonale ekrana.

Xiaomi tvrdi da je panel sada sposoban da se osvetli do maksimalnih 3.000 nita. Nažalost, ne posedujemo uređaj kojim bi to mogli da izmerimo, ali možemo da posvedočimo da je iskustvo korišćenja napolju i na direktnoj sunčevoj svetlosti odlično, baš kao i upotreba u potpunom mraku.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Napredna podrška za prikaz različitih vrsta sadržaja nije izostala, pa će filmofili sigurno biti zadovoljni činjenicom da na raspolaganju imaju i HDR10+ i Dolby Vision. U paru sa glasnim i kvalitetnim zvučnicima, iskustvo gledanja omiljenih filmova i serija je zaista na veoma visokom nivou.

Ispod površine samog ekrana nalazi se skener otiska prsta na čiju tačnost i brzinu nemamo zamerke, a na raspolaganju je i otključavanje telefona licem pomoću selfi kamere koja se nalazi u izrezu na sredini gornjeg dela ekrana.

Xiaomi 14 PERFORMANSE i SOFTVER

  • Čipset: Snapdragon 8 Gen 3
  • Procesor: Osmojezgarni - 1 x Cortex-X4 (3,3 GHz), 3 x Cortex-A720 (3,2 GHz), 2 x Cortex-A720 (3,0 GHz), 2 x Cortex-A520 (2,3 GHz)
  • Grafika: Adreno 750
  • RAM: 12 GB, LPDDR5X
  • Interna memorija: 512 GB, UFS 4.0
  • Korisnički interfejs: HyperOS
  • Operativni sistem: Android 14
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Na papiru, Xiaomi 14 je prava zver. Kako i ne bi - pokreće ga Snapdragon 8 Gen 3. Ukoliko je suditi po Xiaomi 13T seriji koja je isključivo koristila Dimensity rešenja, kupci ne treba da se nadaju da će isti čip videti u jeftinijem pakovanju u drugoj polovini godine.

Kako ovo nije prvi put da se susrećemo sa najmoćnijim čipsetom kompanije Qualcomm, unapred smo znali šta možemo da očekujemo, a Xiaomi nas nije razočarao svojom implementacijom - performanse su vrhunske.

Kada su nezahtevni zadaci kao što su surfovanje internetom, skrolovanje kroz društvene mreže ili razmena poruka i fajlova u pitanju, nema puno toga da se kaže osim da telefon "leti". Ista je situacija i ukoliko govorimo o obradi slika ili ne tako zahtevnim igrama, ali grafički intenzivni naslovi su ono gde Snapdragon 8 Gen 3 sija punim sjajem.

Jednostavno, trenutno ne postoji igra koja može da ozbiljno namuči Xiaomi 14, a retro gejmeri će posebno znati da cene fenomenalne performanse koje postiže u emulatorima.

Ono što može da namuči čipset su sintetički testovi, ali to je i njihova svrha. Ni najmanje ga nismo štedeli, a rezultate tih testova možete da vidite u galeriji ispod.

Drugim rečima, Xiaomi 14 se ponaša baš onako kako dolikuje jednom flagship telefonu u 2024. godini, bez opasnosti od pregrevanja, te je daleko interesantnije to što ga pokreće novi HyperOS korisnički interfejs, koji se zasniva na Android 14 operativnom sistemu.

HyperOS

Ukoliko ste do sada imali priliku da koristite MIUI, osećaćete se kao kod kuće uz HyperOS. Vizuelno, razlike su minimalne, a postavka najčešće korišćenih funkcija je gotovo identična. Ipak, neke stvari, poput "Control center" sekcije, su redizajnirane.

Sada, kada se prstom prevuče sa gornje desne strane ekrana, ispod ikonica brzih podešavanja više ne piše šta predstavlja svaka od njih, a i pristup podešavanjima telefona više nije odvojena stavka, već samo jedna od dostupnih ikonica.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Postoji pregršt načina na koji se izgled HyperOS interfejsa može prilagoditi ukusu korisnika - od zaključanog ekrana do posebnih tema - ali ono što se nama posebno svidelo je mogućnost podešavanja veličine foldera na početnom ekranu.

Posebno želimo da pohvalimo animacije koje je doneo novi interfejs. Naizgled ne tako bitan dodatak, ali u kombinaciji sa odličnim motorom vibracije ostavlja snažan utisak i daje poseban doživljaj celokupnom iskustvu korišćenja.

VIŠE O KAMERAMA, BATERIJI I CENI XIAOMI 14 TELEFONA PROČITAJTE NA NAREDNOJ STRANI ČLANKA.

Xiaomi 14 KAMERE

  • Glavna kamera: Light Fusion 900, 50 MP, OIS, f/1.6, 1/1,31", 1,2 µm, PDAF, Laser AF
  • Telephoto kamera: ISOCELL JN1, 50 MP, OIS, 3,2x optički zum, 1/2.76", f/2.0, 0,64 µm, PDAF
  • Ultraširokougaona kamera: ISOCELL JN1, 50 MP, 115°, 1/2.76", f/2.2, 0,64 µm
  • Selfi kamera: OmniVision OV32B, 32 MP, 1/3.14", f/2.0, 0,7 µm
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Za potrebe fotografisanja, Xiaomi je u potpunosti osvežio sistem trostrukih kamera na poleđini telefona, pa sada svi moduli donose rezoluciju od 50 MP. Kompanija glavni senzor naziva Light Fusion 900, mada nije greška ni ako u određenim listama specifikacija pročitate da je reč o OmniVision OVX9000 rešenju. Unapređene su i sekundarne kamere, a oni sa dobrim pamćenjem su već sigurno primetili da su isti JN1 senzori kompanije Samsung prethodno upotrebljeni na Xiaomi 13 Pro telefonu koji smo prošle godine testirali.

Na sistemu kamera i ove godine našlo se dobro poznato ime. Tehnološki gigant nastavlja uspešnu saradnju i primenu različitih rešenja kompanije Leica, a to je najvidljivije u nauci boja. Ne samo da fotografije imaju prepoznatljiv izgled, već je i kvalitet boja između dostupnih modula prilično izjednačen.

U dnevnim uslovima, glavna kamera proizvodi odlične fotografije, pune detalja, tačnih boja, dobre oštrine i impresivnog dinamičkog raspona. Zapravo, gotovo isto se može reći i za sekundarne senzore, s tim da nivo detalja očekivano pada prilikom korišćenja ultraširokougaone kamere. Iako ukupan kvalitet nije na nivoi zbog kojeg bismo kamere Xiaomi 14 telefona proglasili samim vrhom današnje ponude, poseban utisak o njima koji moramo izdvojiti je da su veoma konzistentne. Nakon vremena provedenog sa telefonom, nas je ubedio da sistemu kamera možemo da verujemo.

Pohvalno, i kvalitet fotografija u noćnim uslovima je na izuzetno visokom nivou. Za najbolje rezultate, sa dobrim detaljima (čak i u senkama) i odličnim dinamičkim rasponom, preferirali smo noćni režim. Pomoću njega, i sekundarni moduli su dolazili do izražaja, a pogotovo izdvajamo rezultate dobijene telefoto kamerom.

Xiaomi 14 može da snima 8K 24fps video zapise, ali kako je reprodukcija te rezolucije još uvek rezervisana za entuzijaste sa dubljim džepom, 4K 60fps je više nego dovoljna alternativa. A kvalitet? Odličan, u rangu sa najboljima, i ništa manje od toga.

Xiaomi 14 BATERIJA I PUNJENJE

  • Baterija: Litijum-polimerska
  • Kapacitet: 4.610 mAh
  • Punjenje: 90 W žično, 50 W bežično, 10 W obrnuto bežično
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ispod "haube" Xiaomi 14 telefona nalazi se baterija unapređenog kapaciteta nego prošle godine, pa je kupcima sada dostupno 110 mAh više. Za naše potrebe, ovaj kapacitet je bio dovoljan da nam obezbedi autonomiju od dan i po, ali kako se potrebe razlikuju od osobe do osobe, najobjektivnija metrika su sintetički testovi.

Kao što možete da vidite ispod, Xiaomi 14 je na PCMark testu baterije uspeo da ostvari solidan rezultat od 14 sati i 54 minuta.

Izvor: Smartlife

Drago nam je da vidimo poboljšanja i na polju punjenja, a još draže nam je da se u kutiji telefona nalazi punjač snage 90 W. Koristeći žično rešenje, uspevali smo da telefon napunimo od 0 do 100 odsto za 35 minuta, a oni koji preferiraju bežičnu metodu to mogu da čine snagom do 50 W, za koju Xiaomi kaže da će napuniti uređaj za 46 minuta.

Xiaomi 14 CENA

  • Cena: oko 1.110 evra
Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Xiaomi 14 se u Srbiji može pronaći samo u jednog konfiguraciji sa 12 GB LPDDR5X RAM i 512 GB UFS 4.0 interne memorije. Dostupne su tri boje - bela, crna i zelena - a njegova preporučena maloprodajna cena je 129.999 dinara, odnosno oko 1.110 evra.

Xiaomi 14 UTISCI

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kada sumiramo utiske, naš zaključak je da je Xiaomi 14 izvanredan pametni telefon koji se ravnopravno može takmičiti sa titanima industrije. Od premijum dizajna, preko fenomenalnih performansi, pa sve do konzistentno odličnih kamera, sigurni smo da kupci neće zažaliti ukoliko se odluče na njega.

Naravno, ne treba zaboraviti ni one sitne, ali ne i nebitne detalje kao što su odličan motor vibracije, dodatak IR diode, brzo punjenje ili jedinstven Leica šmek na svakoj uslikanoj fotografiji. Zamerki je malo, ali ostaje da se vidi kako će potrošači reagovati na nešto višu cenu koja Xiaomi 14 ne čini tako konkurentnim kao što je to bio slučaj u prošlosti.