Gasi

Zračenje telefona smanjuje broj spermatozoida, pokazala studija

Najnovija studija pruža uverljive dokaze o povezanosti upotrebe telefona i kvaliteta sperme.

Android telefon
Izvor: Smart Life/ Unsplash/ NordWood Themes

Da li zračenje telefona ima uticaja na broj spermatozoida je pitanje koje su naučnici godinama postavljali i pokušavali da pronađu uzrok primetnog pada kvaliteta sperme u poslednjih 50 godina, odnosno ulogu mobilnih telefona u tome. Iako mnogi nisu uspeli da pronađu korelaciju, sada je tim sa Univerziteta u Ženevi objavio studiju koja ukazuje upravo na to.

Na osnovu podataka koji su prikupljeni o 2886 muškaraca, starosti između 18 i 22 godine, u šest švajcarskih vojnih regrutnih centara između 2005. i 2018, nova studija je pokazala da je pad ukupnog broja i koncentracije spermatozoida povezan sa često upotrebom mobilnih telefona.

"Muškarci su popunili detalj upitnik povezan sa njihovim životnim navikama, generalnim zdravstvenim stanjem, učestalosti korišćenja telefona, kao i mestom gde su ostavljali telefone kada ih nisu koristili", objašnjava profesor Serž Nef, jedan od autora studije.

Nalazi su pokazali korelaciju između smanjene koncentracije sperme i česte upotrebe mobilnog telefona. Istraživači su otkrili da su muškarci koji nisu koristili svoj telefon više jednom nedeljno imali prosečnu koncentraciju spermatozoid od 56,5 miliona po mililitru, a da je taj broj kod onih koji su ga koristili više od 20 puta na dan u proseku bio drastično manji - 44,5 miliona po mililitru.

Izvor: Shutterstock

Međutim, kada je u pitanju loša pokretljivost i morfologija spermatozoida, autori nisu uspeli da pronađu povezanost sa korišćenjem mobilnih telefona. Studija je objavljena u Fertility and Sterility časopisu.

Kako se ova studija oslanja na podatke koje su ispitanici sami prijavljivali, tim sada započinje novo istraživanje kojim bi direktno i tačno kvantifikovali izloženost zračenju, kao i uzeli u obzir vrste upotrebe koje utiču na kvalitet sperme, kao što su surfovanje internetom, slanje poruka i pozivanje.

BONUS VIDEO: