Loše spavate?

Da li prestajete da dišete u snu? Pametni sat će vam uskoro to reći

Mnogi koji pate od apneje u snu toga nisu svesni.

Izvor: Samsung

Galaxy Watch pametni satovi su jedni od najpopularnijih uređaja za praćenje fitnesa i zdravstvenih parametara, a povrh mnogih korisnih funkcija koje nude, Samsung sada dodaje još jednu - detekciju apneje u snu.

Apneja u snu je uobičajen zdravstveni problem koji muči ljude na svim kontinentima. Ovaj poremećaj se manifestuje prestankom disanja tokom spavanja, što može da izazove pad nivoa kiseonika u krvi i poveća rizik od hipertenzije, srčanog ili moždanog udara i gojaznostni, između ostalog. Ipak, mnogi koji pate od ovog poremećaja toga nisu svesni.

Upravo tu stupa na snagu nova funkcija koja će se naći na Galaxy Watch5 i Galaxy Watch6 pametnim satovima početkom sledeće godine (za početak samo u Južnoj Koreji), a koja će pomoći ljudima da ranije identifikuju simptome.

Da bi koristili ovu funkciju, korisnici će svoje spavanje morati da prate najmanje dva puta u roku od 10 dana, pod uslovom da je trajanje sna duže od četiri sata. Pametni sat će im zatim pružiti AHI rezultat, što je mera kojom se utvrđuje ozbiljnost spavalačke apneje. Ukoliko je rezultat visok, korisnici će dobiti preporuku da posete lekara radi dalje procene i lečenja.