Tužno

16 godina kasnije, iPhone i dalje ne govori srpski jezik

Stigao je iOS 17, a od interfejsa na srpskom ništa...

Izvor: Apple

Kompanija Apple je nakon premijere iPhone 15 i iPhone 15 Pro serije uređaja sinoć zvanično lansirala iOS 17 na sve podržane iPhone uređaje i još jednom razočarala sve one koji su se nadali da će se setiti i nas - iPhone i dalje ne govori srpski jezik.

Uprkos tome što su Apple proizvodi zvanično dostupni na našem tržištu, uprkos tome što na zvaničnom sajtu postoji korisničko uputstvo napisano na našem jeziku i uprkos tome što možemo da koristimo Apple Pay, ukoliko posetite Settings > General > Language & Region i pokušate da promenite jezik, srpski nećete naći u kategoriji "iPhone Languages".

Da je u pitanju relativno nov operativni sistem, razumeli bismo ovakav propust. Međutim, prvi iPhone je lansiran 29. juna 2007. godine, pa je potpuno neshvatljivo kako Apple i nakon 16 godina ne uspeva ili ne želi da svoje telefone prilagodi kupcima u Srbiji. Istovremeno tužna i poražavajuća činjenica.

Ono što je korisnicima dostupno jeste izbor srpskog jezika u okviru "Other Languages" kategorije, ali to neće promeniti interfejs, već samo određene vidžete i aplikacije. Takođe, na raspolaganju nam je srpska tastatura, kao i podrška za autokorekciju.

Za sve ostalo, sledeće najbolja stvar je hrvatski, a ukoliko govorite neki od ostalih jezika regiona, tu su i mađarski, rumunski i bugarski.

BONUS VIDEO: