iPhone 13

NOVI IPHONE ĆE DUŽE TRAJATI: Drastično poboljšana baterija, ali neće svi modeli dobiti isti tretman

Životni vek baterije će biti produžen zahvaljujući novom A15 Bionic čipsetu.

Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Denis Cherkashin

Ostalo je još svega nekoliko meseci dok Apple ne predstavi zvanično novu seriju iPhone telefona.

Kako to obično obiva, polako dobijamo deo po deo slagalice koja kada se sastavi, pokazuje šta bi sve novi iPhone mogao da ima.

Sada se pojavila informacija da će sledeća serija iPhone modela imati bolju i veću bateriju nego što je to slučaj sa iPhone 12 uređajima. Sudeći po novim detaljima iz Kine, iPhone 13 Mini će imati bateriju kapaciteta 2.406 mAh, iPhone 13 i iPhone 13 Pro 3.095 mAh i iPhone 13 Pro Max će se pojaviti na tržištu sa baterijom kapaciteta 4.352 mAh.

U poređenju sa prošlogodišnjom linijom, model Mini je dobio skromno povećanje (2.227 mAh), dok iPhone 12 i 12 Pro modeli poseduju bateriju kapaciteta 2.815 mAh. Najveći pomak je napravljen kada je u pitanju Pro Max model, prošlogodišnja verzija je imala bateriju kapaciteta 3.687 mAh. To je porast od 18% u odnosu na prethodnika, dok su Pro i osnovni model dobili povećanje od 10%.

Analitičar Ming-Či Kuo je još u martu ove godine otkrio da Apple radi na tome kako da sačuva prostor u sledećem iPhone telefonu kako bi napravili mesta za veću bateriju. Očekuje se da će nova serija ovih telefona biti znatno teža od trenutnih uređaja zbog veće baterije. Životni vek baterije će biti produžen zahvaljujući novom A15 Bionic čipsetu, koji će navodno manje trošiti energije nego čipovi koji napajaju iPhone 12 seriju.

Kompanija TSMC će proizvesti ove čipove u poboljšanoj verziji 5 nanometara tehnologije koja je korišćenja i za A14 Bionic, prenosi PhoneArena. Na skupljim modelima će se naći i LTPO OLED ekrani, koji su za 20% efikasniji u očuvanju energije u odnosu na iPhone 12 Pro i Pro Max. Uz to će ovi modeli dobiti konačno i visoku stopu osvežavanja od 120 Hz. Ranije smo preneli da će Samsung biti ekskluzvni snabdevač tih ekrana. 

Tagovi