Novi Axon

JOŠ JEDAN ULTRA TELEFON IZ KINE: 3 kamere od 64 MP, telefoto kamera, 16 GB RAM, 1 TB memorije i 144 Hz OLED ekran

Premijerno je predstavljen i Axon 30 Ultra.

Kompanija ZTE je vrlo tiha poslednjih nekoliko godina u našem i posebno američkom regionu, ali to ne znači da ne radi i dalje - izuzetno je aktivna na matičnom tržištu, a planovi se prave i za povratak u pomenute krajeve.

Tokom 2020. imali smo priliku da testiramo njihov gejming telefon NUBIA REDMAGIC 5S, koji nas je veoma prijatno iznenadio, pa najavu novog modela i moguć povratak na domaće tržište deluje još zanimljivije.

Možda će vas zanimati:

ZTE Axon 30 Ultra 5G je dosad najkompletniji mobilni telefon iz ove kompanije, koji postavlja i neke nove standarde u klasi.

Oslanja se na izuzetan dizajn, moćan ekran, ali i prvi sistem kamera u kojem čak tri imaju rezoluciju 64 megapiksela i pomoć telefoto kamere rezolucije osam. Što se optike i karakteristika trostruke 64 MP kamere tiče, tu su IMX686 senzor sa OIS podrškom (f/1,6 apertura), drugi senzor od 35 mm, f/1,9 i ultraširoki ugla 120 stepeni od 13 mm. Glavna kamera od tri iste rezolucije sima do 8K video u stabilnih 30 fps. Sistem kamera dopunjuje 5x periskop jedinica, čije su karakteristike sočivo od 123 milimetra i OIS podrška. Tu je još laserski pomognut autofokus i dvostruki blic, koji je smešten između sočiva ovih kamera.

Selfi kamera nije ispod ekrana, kao što je to bio slučaj sa Axon 20 5G modelom i rezolucije je 16 megapiksela, a ne sadrži ni autofokus. Ipak, trebalo bi da bude sasvim OK za kvalitetne selfije i otključavanje telefona skeniranjem lica.

Ekran je dijagonale 6,67 inča, unapređene Full HD rezolucije, ima OLED panel i osvežavanje ide od ispod 60 herca, preko 90 i 120 do čak 144 herca. Za gejmere je važno pomenuti i da je tzv. sampling rate na mestu dodira sada čak 300 Hz. Zaštita je poverena Gorilla Glass-u 5. generacije, a od naprednih tehnologija ekran ima HDR10+ i zatvara svij 100% DCI-P3 skale. Odnos stranica je uobičajen - 20:9.

Unutrašnjost krije Qualcomm-ov Snapdragon 888 čipset, prvi flagship čipset u Axon liniji, a bazični model ide u konfiguraciji 8 GB RAM (LPDDR5) i 256 GB memorije (UFS 3.1). Dve dodatne verzije imaju konfiguraciju 12 GB RAM i 512 GB memorije i čak 16 GB RAM i jedan terabajt memorije. Softver je zasnovan na Android 11 operativnom sistemu i zove se MyOS 11, a za povezivanje, osim očigledne 5G veze tu su sve moguće konekcije, uključujući potpuno funkcionalan NFC i Wi-Fi 6E.

Baterija telefona je kapaciteta 4.600 mAh i puni se brzinom od 66 vati, a zamislite - punjač stiže sa telefonom! Nažalost, bežično punjenje nije podržano.

ZTE Axon 30 Ultra 5G u pomenutim memorijskim konfiguracijama košta 600 evra, 650 i 850 evra za najjači model. Telefon će u prodaji biti, osim u Kini i u Kanadi, SAD i Evropi, pa se nadamo da će neki naći put i do nas.

Osim ovog modela u Kini će se prodavati i ZTE Axon 30 Pro i ZTE Axon 30, koji su slabije konfiguracije, a samo će osnovni model imati kameru ispod ekrana.

Kako vam se sviđa ZTE Axon 30 5G?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.