HDD

HARD DISK OD 100 TERABAJTA: Budućnost donosi više memorije

Otkriven potpun plan, evo šta možete da očekujete u bliskoj, ali i daljoj budućnosti.

Izvor: YouTube/ Printscreen/ Seagate Technology

Kompanija Seagate planira da do 2026. godine pusti u prodaju hard disk (HDD) veličine 50 terabajta (TB).

Do 2030. godine bi trebalo da izađe i HDD od 100 TB, dok će u sledećoj deceniji biti dostupni i hard diskovi sa 120 i više terabajta.

Da bi dostigli kapacitet, Seagate mora da adaptira novu tehnologiju magnetnog snimanja, a da bi obezbedili visok performans ovih diskova, ta kompanija planira da proširi dostupnost multi-actuator tehnologije. Ta tehnologija duplira performans hard diska, te bi mogla da postane standardna u ostalim proizvodima te kompanije.

Oni ističu da su na pragu pravljenja hard diska od 50 TB do 2026. godine, a trenutno Seagate ima u ponudi HDD od 20 TB koji je baziran na magnetnom snimanju potpomognuto toplotom (HAMR). HAMR će omogućiti toj kompaniji da povećaju površinu diska za oko 20%, što dovodi do toga da će imati i veći kapacitet. 

Pored povećanja kapaciteta hard diska, potrebno je da se srazmerno poveća i performans istog. Važna je brzina pisanja/čitanja, kao i performans IOPS-a po terabajtu (IOPS - Unos/Iznos operacije po sekundi) koji se smanjuje kada se kapacitet HDD-a poveća. Jedan od načina da se poveća performans je da HDD koristi više od jednog aktuatora/aktora (deo mašine koji je odgovoran za kontrolisanje i pokretanje mehanizma ili sistema), što ta kompanija namerava da uradi.

Za sada ta kompanija koristi Mach.2 tehnologiju za koju kažu iz te kompanije da je trenutno u fazi stagniranja, prenosi Tom's Hardware. Kao i sva novija tehnologija, i HDD postaje kompleksniji, što dovodi do povećanja troškova proizvodnje. Iz te kompanije ističu da će HDD biti jeftiniju u odnosu na SSD kada se "meri" po gigabajtu. U našoj galeriji pogledajte plan te kompanije za narednih deset i više godina.

Možda za deset godina sve Call of Duty video igre konačno stanu na jedan hard disk

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi