Grafičke karte

KRIPTOVALUTE IM URUŠAVAJU POSLOVANJE: Grafikama namerno obaraju snagu da se spasu od rudarenja!

Nema za sve, primorani na drastične odluke!

Izvor: MONDO / nVidia

Kompanija nVidia namerno smanjuje mogućnosti grafičke karte RTX 3060, a razlog za to je kako bi umanjila njenu efikasnost da rudari kriptovalutu Ethereum.

Novi drajveri koji treba da izađu do kraja februara nastoje da smanje efikasnost za oko 50% kada je u pitanju rudarenje tog digitalnog novčića.

"Mi smo napravili GeForce grafičke karte za gejmere, a gejmeri ih žele više!" - ističe Mat Vuebling, šef globalnog GeForce marketinga u toj kompaniji, koji dodaje: "I pored toga, GPU je programabilan. Korisnici ga koriste za mnoge druge aplikacije, od simulacije vremenske prognoze, do sekvenciranje gena za duboko učenje i robotiku. Rudarenje kriptovaluta je još jedan primer".

Razlog za ovakvu promenu može da se nađe u tome što nema mnogo tih proizvoda, a nVidia želi da te grafičke karte dospeju u ruke gejmera. Zbog toga nude Cryptocurrency Mining Processor (CMP) za sve one koji žele da i dalje rudare Ethereum. Taj procesor će imati najbolje performanse kada je u pitanju rudarenje i efikasnost, ali neće dobro podnositi grafiku. 

nVidia ističe da ovi CMP proizvodi "ne utiču na dostupnost grafičkih karti za gejmere". "Sa CMP možemo da pomognemo rudarima da naprave što efikasniji centar podatka, dok čuvamo RTX GPU za gejmere" - otkrio je Vuebling, a prenosi The Verge.

Iako je predstavljanje novih opcija za sve one koji rudare dobrodošla, nVidia je pobrala i veliki broj kritika zato što je smanjila performanse rudarenja RTX 3060 grafičke karte. Na njoj je nametnuto softversko ograničenje pošto ta kompanija ima velikih problema da zadovolji potražnju, koja je ogromna. nVidia prosto ne može da napravi dovoljno grafičkih karti.

Cela industrija, od video igara do proizvođača automobila je trenutno pogođena ovim problemom. nVidia očito smatra da je pravo vreme da odgovori na brojne zahteve potražnje svojih kartica, koje će očigledno biti jedne od najpopularnijih u industriji video igara. Cena RTX 3060 je 329 dolara, to je ujedno i najjeftinija RTX grafička karta.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.