Sledi turbulentan period

PRVI PUT OD KADA POSTOJE TELEFONI SE DESILO OVAKO NEŠTO: Korona nemilosrdna i prema smartfonima!

Samsung je imao najveći deo udela na globalnom tržištu, prate ih Apple i Huawei!

Izvor: Mondo / YouTube/ Printscreen/ Greatness in You

Prošla godina je bila veoma turbulentna za veliki broj preduzeća, kao i za brojne proizvođače pametnih telefona.

U 2020. godini je napravljeno 1,25 milijardi mobilnih telefona, što je 11% manje u odnosu na 2019. godinu.

Najpopularniji brendovi su bili Samsung, Apple, Huawei, Oppo i Vivo, ali je najviše propatila kompanija Huawei koja je imala najveće prepreke u prethodnoj godini, od američkog lobiranjaprekida saradnje sa kompanijom Google, do skorije zabrane korišćenja čipseta. Sve to čini uspeh kompanije Huawei znatno većim!

U narednih dvanaest meseci, analitičari očekuju promenu na tržištu. Smatraju da će naići veliki talas zamene uređaja, kao i rast potražnje na tržištima u razvoju. Očekuje se rast u proizvodnji za 9%, odnosno čak 1,36 milijardi telefona u 2021. godini! Prognoze ovih analitičara najavljuju "nevreme" za kompaniju Huawei, te joj predviđaju da će izgubiti treću poziciju, to jest da će ispasti i iz Top 5. Ovo više nego smelo predviđanje sugeriše da će njihov udeo na tržištu pasti na svega 3%, te da će Transsion u čijem je vlasništvu iTel, Tecno i Infinix doživeti veliki rast sa kojim će preteći kompaniju Huawei.

Glavna stavka kod mobilnih telefona u 2021. godini će svakako biti podrška za 5G! TrendForce ističe da će brendovi ciljati da podignu produkciju, zbog čega će se limitirati kapacitet koliko uređaja i komponentni može jedna fabrika da proizvede na vreme. U našoj galeriji pogledajte detaljniju statistiku, kao i očekivanja za 2021 godinu!

Jedna veoma važna stvar za kraj, glasajte za Telefon 2020. godine!

Šta vi mislite, da li će kompanija Huawei nastaviti uspešno da prkosi silnim pritiscima?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / GSM Arena)