Nema više zabušavanja

MICROSOFT POČEO DA "CINKARI": Alatka koja meri i ocenjuje produktivnost zaposlenih, pa potom šalje podatke poslodavcima!

Bil Gejts je jednom prilikom izjavio: „Biram lenju osobu za težak posao, zato što će lenja osoba pronaći najlakši način da ga uradi”.

Kompanija Microsoft je napravila novu alatku koja dozvoljava kompanijama da pogledaju koliko vremena njihovi zaposleni rade na programima kao što su elektronska pošta, Microsoft Teams, Word i druge.

Eksperti za privatnost ističu da ona radi kao „nadzor na radnom mestu“.

Ta alatka se zove Productivity Score, a prvobitno je predstavljena u oktobru, da bi 17. novembra konačno izašla. Ona omogućuje poslodavcima da prikupe podatke o tome koliko zaposleni koriste njihove programe. Sistem potom ocenjuje produktivnost do ocene osamsto, i upoređuje sa rezultatima ostalih kompanija u istoj industriji. Podaci koje pruža Productivity Score su detaljni, te poslodavcima daje mogućnost da se fokusiraju i na pojedine zaposlene.

Na primer, moći će da vide koliko je zaposleni proveo vremena u Microsoft Outlook, ili koliko se dopisivao u programu Microsoft Teams. Poslodavac može da vidi i koliko poruka je sadržalo tipografski karakter „@“ sa kojim označavate nekog. Ova alatka prikuplja i iznenađujuće podatke, kao koliko puta je ugašena kamera tokom online sastanka.

Eksperti za privatnost su izrazili zabrinutost zbog ove alatke. „Microsoft 365 je postala punopravni alat za nadzor radnog mesta“ – istakao je istraživač privatnosti podataka Vulfi Kristl, koji je potom dodao da korišćenje takve alatke može biti ilegalno u pojedinim zemljama Evropske unije koje drže do privatnosti zaposlenih, kao i saglasnosti.

Njoj nedostaje transparentnosti, kao i opcija da se zatraži saglasnost zaposlenih. Kompanije kao što su Microsoft ne bi trebalo da daju podsticaj poslodavcima da pretvore kancelarije u mašinu za nadzor koja urušava dostojanstvo zaposlenih” – rekao je Eliot Bendineli iz Privacy International organizacije. Benet Sajfer, stručnjak iz kompanije Electronic Frontier Foundaton je dodao da će ovakva alatka promeniti odnos snaga između zaposlenih i poslodavaca.

Ipak, kompanija Microsoft tvrdi da ova alatka nije napravljena za nadzor. Mi podsećamo na reči Bila Gejtsa: „Biram lenju osobu za težak posao, zato što će lenja osoba pronaći najlakši način da ga uradi”.

Microsoft Productivity Score (MobIT)
Izvor: Microsoft Mechanics

Kako vama deluje alatka koju je Microsoft napravio?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.