Nisu obratili pažnju na upozorenja

POKRADENI PODACI VIŠE OD 100.000 KORISNIKA: Ukoliko ste kupili njihov uređaj moguća ste žrtva sajber napada!

Obratite pažnju na e-mail poruke.

Izvor: MONDO / Razer

Proizvođač računarske opreme namenjene za gejming, Razer, je bio meta napada u kom su pokradeni podaci najmanje 100.000 korisnika njihove opreme!

Naime, do curenja je došlo kada je njihova online prodavnica bila hakovana.

Pogrešna konfiguracija servera je dovela do toga da su informacije kao što su broj telefona, e-mail adresa, adresa stanovanja, račun i detalji oko nabavke, kao ime i prezime svih kupaca, nasilno preuzeti!

Istraživač za bezbednost, Bob Dijačenko je otkrio grešku u Razer-ovom serveru, kojem je svako imao pristup. On je pokušao da upozori ovu kompaniju, ali bezuspešno: "Moja poruka nikada nije stigla do pravih ljudi u kompaniji, ona je zapela kod korisničke podrške, koja se ne razume u tehnologiju i tamo je bila tri nedelje, sve dok serveri nisu bili zaštićeni od javnog pristupa informacijama korisnika ove kompanije".

Ubrzo se oglasiio i RAZER i odgovorio Dijačenku: "Drugi osetljivi podaci kao što je broj kreditne kartice ili lozinka, nisu otkriveni! Želimo da vam se zahvalimo i istinski izvinimo zbog propusta. Preduzeli smo neophodne mere da rešimo problem, kao i da temeljnom istragom utvrdimo status IT obezbeđenja i sistema. Ostajemo u kontaktu, kako bismo osigurali digitalnu bezbednost i sigurnost korisnika".

Ako ste kojim slučajem kupili neki Razer-ov uređaj preko njihove internet stranice u vremenskom intervalu od 18. avgusta do 9. septembra, postoji mogućnost da su vaši lični podaci otkriveni. Sajberkriminalci mogu da iskoriste lične podatke, ukoliko su došli do njih, a niko to ne može da potvrdi da - nisu.

Naime, oni mogu da se pretvaraju da su Razer ili neko ko je povezan sa tom kompanijom, da bi vam potom poslali maliciozan e-mail ili poruku, koja bi ukrala podatke, koje mogu da sadrže čak i vaše bankovne informacije. Ukoliko ste kupili neki Razer uređaj preko njihovog sajta, budite na oprezu! Ako primite poruku ili mejl od Razer-a, proverite ga na zvaničnom sajtu te firme, nemojte da klićete na bilo šta što vam je sumnjivo!

Ovo nije prvi put da se Razer nađe u ovakvom centru skandala.

Da li vi imate Razer-ovu opremu?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.