Ampere RTX 3090

RTX 3090 NVIDIA AMPERE ZVER koštaće 1.400 evra i trebaće joj napajanje od 850 VATI?! (FOTO, VIDEO)

Isključuj bojler! Moram da se igram!

Početkom juna su procurele prve fotografije naredne generacije GeForce grafičkih karti.

Od tada ne prestaju da kuljaju glasine o karakteristikama, koje smo mahom izbegavali da objavljujemo, jer - svega je tu bilo, iskreno!

Ipak, izgleda da su, što se memorije tiče, dve bile istinite. Model RTX 3090 imaće 24 GB (u rangu aktuelne generacije Titan RTX), a RTX 3080 10 gigabajta GDDR6X!

Širina magistrale, koja bi im priličila je 384, odnosno 320-bitna, a minimalna brzina zasigurno neće ispod 19 gigabita po sekundi. O trećoj karti, koju će Nvidia predstaviti 1. septembra - RTX 3070, za sada nema nikakvih informacija. Šuškalo se i o 3080 Ti, ali će ona ipak izostati sa premijere. Pošto je raskorak između 80 i 90 popriličan, sve su šanse da će naknadno on biti premošćen sa 3080 Super od, recimo 16 gigabajta, ali to su nagađanja…

RTX 3090 deluje kao moćna sprava i nesumnjivo će srkati dosta “čorbe”. A koliko, otkrio nam je Seasonic, koji je pripremio namenski produžni kabl za napajanje dužine 75 centimetara. Na jednom kraju nVidia 12-pin PCIe Molex Micro-Fit 3.0 priključka su dva 8-pinska konektora, dok je na drugom, kako samo ime govori, jedan sa 12, koji će u novi GeForce flagship.

Deklarisana minimalna snaga napajanja iznosi 850 vati!

Pošto će ovaj kabl raditi isključivo sa Seasonic-ovom aparaturom, pretpostavljamo da će nVidia uz Founders edicije deliti i sopstveno pomagalo. Čekamo prvi septembar, kada ćemo saznati i ono glavno - cenu nove Ampere arhitekture.

Navodno, cena će ići od 1.400 evra naviše...

Šta vi kažete na sve ovo, šta očekujete od novih AMPERE karti?

nVidia Grafička karta video (MobIT)
Izvor: NVIDIA GeForce

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(SK / MONDO)