Uređaji

Istina o Kirin 820 čipsetu (FOTO, VIDEO)

Zaboravite sve što ste čuli o Kirin 820 čipsetu dosad - donosimo vam jedinu istinu o novom HiSilicon procesoru i grafici.

Izvor: MONDO / HONOR

Odavno nismo bili svedoci većeg broja dezinformacija o nekom IT uređaju, kao što je to slučaj sa Kirin 820 čipsetom za mobilne telefone.

Apsolutno svi mediji, uključujući najveće IT medije dosada, preneli su pogrešne informacije o ovom čipsetu, koji se nalazi u novim HONOR 30S i HONOR X10 telefonima.

Kirin 820 je prvi čipset Kirin 8 Series čipsetova, koji omogućava dual-mode 5G konekciju (NSA/SA), istovremen Dual SIM sa 4G i 5G karticom i sve uobičajene 2G, 3G, 4G konekcije. Kirin 820 koristi jedno veliko jezgro (Cortex-A76), tri srednja jezgra (takođe Cortex-A76) i još četiri mala jezgra (Cortex-A55) za uobičajene telefonske operacije.

Maksimalna brzina rada je do 2,36 gigaherca.

Kombinacija velikih i malih jezgara omogućava obavljanje i naprednih i uobičajenih, svakodnevnih operacija na telefonu uz bolju uštedu energije (produženje autonomije), ali maksimalnom snagom potrebnom za svaku od operacija.

GPU unapređen u odnosu na Kirin 810 čipset, izgrađen je na Mali-G57 MC6 arhitekturi, koja obezbeđuje više frekvencije rada i manju potrošnju energije. Za igre su implementirane nove tehnologije GPU Turbo i Kirin Gaming+.

Opcija veštačke inteligencije drastično je poboljšana NPU jedinicom, koju razvija kompanija samostalno, a koliko je AI tehnologija unapređena otkriva AI Benchmark test platforma, koja pokazuje skok od čak 73 procenta u odnosu na prethodnu generaciju AI-ja, koji se nalazi u Kirin 810 čipsetu. Ovo u praksi znači obradu veće količine podataka za manje vremena na način, koji je u skladu sa potrebama svakog od korisnika, kako bi se upotreba telefona maksimalno pojednostavila i ubrzala, a autonomija produžila.

Ove podatke dostavila nam je kompanija HONOR i jedini su relevantni kad je Kirin 820 čipset u pitanju, a drastično se razlikuju od svega što je dosad objavljeno o ovom čipsetu.

Prema poslednjim merenjima čipset Kirin 820 je značajno bolji u svim kategorijama - CPU, GPU, MEM, UX - od Snapdragon 765G čipseta. Merenja su izvršena korišćenjem HONOR 30S i Xiaomi K30 5G telefona, pomoću Geekbench, AnTuTu i drugih benchmark aplikacija.

S obzirom na to da je dominacija Kirin 820 5G čipseta potvrđena kroz gotovo sve izvore upravo to je kompaniju Qualcomm navelo da već sad predstavi novi Snapdragon 768 čipset, koji će uskoro biti detaljnije testiran.