Uređaji

Vučić o blokiranju društvenih mreža u Srbiji

Predsednik republike Srbije odgovorio stručnjaku na poziv da se u Srbiji blokiraju društvene mreže.

Izvor: Tanjug/Rade Prelić/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon uvođenja policijskog časa u Srbiji da na društvenim mrežama neće biti nikakvih ograničenja, kao što ih nije bilo ni do sada.

Podsetio je da su neki postovi, poput onih u kojima se širi panika, na primer, sankcionisani kao krivično delo.

Ali, vlast ne predviđa ograničenja.

Tokom 17. marta mediji su preneli apel stručnjaka za marketing, Nebojše Krstića, koji je pozvao državu da što pre blokira Twitter, Facebook i YouTube, kako bi se pročistile i društvene mreže, a ne samo Srbija od korone.

On je naveo da "na internetu postoji dobro organizovana grupa tzv. opinion makera, koji sipaju otrov, lažne vesti i šire dezinformacije 24/7".

"Ako se mora vršiti dezinfekcija prostorija u kojima postoji infekcija, neophodno je izvršiti i deratizaciju javnog prostora od svih koji svesno, namerno i organizovano obmanjuju građane io destabiliziju sistem njihove zdravstvene zaštite", naveo je Krstić i dodao da je u akciji "Sablja" bilo uhapšeno 11.000 ljudi, a da bi, u akciji koju je nazvao "Dezinfekcija i deratizacija", "bilo dovoljno privesti desetostruko manje".

Srećom po sve nas - vlast nema nameru da posluša Krstića, mada se slažemo da društvene mreže mogu da budu i vrlo toksične i pretrpane različitim lažnim vestima i dezinformacijama.

Kao i uvek, savetujemo odgovornu i nikako prekomernu upotrebu društvenih medija, zadržavanje zdravorazumskog razmišljanja i uvek proveru izvora i samog medija, koji plasira određenu vest.

Mapa širenja korona virusa uživo, koju preporučujemo nalazi se na linku.

U Srbiji zvaničan sajt o COVID-19 virusu je podignut s prvim danima širenja korone, a ispravne i detaljne vesti o virusu i njegovom uticaju, prevenciji, zaštiti i lečenju pronaći ćete i na MONDU, u rubrici Koronavirus.