Uređaji

Konji najzad mogu u penziju (VIDEO)

Da li je došlo vreme mehaničkih konja?

Test Boston Dynamics SpotMini Robot video (MobIT)
Izvor: Adam Savage’s Tested

SpotMini i ostali roboti iz Boston Dynamics kompanije opet su aktuelni, a ovog puta izgleda da bi mogli da dobiju i konkretnu priliku za upotrebu.

SpotMini je najzanimljiviji u sadašnjoj ponudi robota ove kompanije, jer sve više javnih institucija širom sveta počinje da ga testira za svakodnevnu zvaničnu upotrebu.

Norveška naftna kompanija Aker BP testira SpotMini-ja za upotrebu na okeanskim bušotinama. U okviru tog testiranja razvijaju se specijalni AI algoritmi prilagođeni za pomaganje zaposlenima na naftnim bušotinama.

Sa druge strane Atlantika, policija američke savezne države Masačusets, takođe je zainteresovana da “angažuje” robote SpotMini, kao asistente policajcima u patroli.

Među osobama koje su zainteresovane za SpotMini je i slavni stručnjak za specijalne efekte Adam Sevidž (poznat iz TV emisije "Mythbusters"). Sevidžov YouTube kanal Tested je prepun zanimljivih klipova iz domena tehnologije, nauke, naučne fantastike ili fantazije, a od nedavno su tu i klipovi sa njegovim ličnim robotom SpotMini.

Iako ovaj robot nije zamišljen kao uređaj za vuču (mada je njih deset šlepalo kamion!), pa iako i njegova zvanična nosivost dodatnog tereta iznosi samo četrnaest kilograma, Sevidž je, kako bi testirao snagu ovog robota, napravio malu rikšu i u nju upregao SpotMini-ja. Rezultat je na momente veoma komičan, a komentari inženjera iz Boston Dynamics-a daju zanimljiv uvid u način funkcionisanja samog robota.

Najbitnije je, ipak, da se SpotMini prilično uspešno izborio sa ovim neplaniranim zadatkom, pokazujući da bi roboti za teške zadatke mogli da zamene čak i konje, koji se i danas koriste u mnogim delovima sveta tokom rada u različitim sferama i industrijama.

Adam planira da tokom cele godine smišlja nove otkačene izazove za ovog robota, a mi planiramo da vam prenosimo njegove najzanimljivije eksperimente.

Kako se vama čini ova priča?

SpotMini robot menja konja video (MobIT)
Izvor: Adam Savage’s Tested