Uređaji

Odmah ažurirajte svoj pregledač interneta!

Ako koristite Mozilla Firefox potrebno je da odmah preuzmete ažuriranje pregledača zbog kritične sigurnosne greške.

Neprofitna organizacija Mozilla, koja stoji iza pregledača interneta Firefox, objavila je u sredu kasno uveče (9. januara) pozovi svim korisnicima da odmah ažuriraju Firefox!

Mozilla navodi da je u pitanju kritičan sigurnosni propust, za koji veruju da ga hakeri iskorišćavaju aktivno, što znači da je situacija baš ozbiljna.

Upozoravaju na ozbiljnost propusta i svi svetski IT mediji, a o njegovoj veličini govori i podatak da su neke zemlje u Evropi i SAD izdale upozorenja korisnicam putem svojih agencija za sajber bezbednost i zaštitu da odmah ažuriraju Firefox.

Nezapamćen propust je problematičan zbog činjenice da hakeri mogu da ga iskoriste direktno kroz ovaj pregledač interneta i pristupe podacima korisnika. To znači da korisnik čak i ne mora da klikne na neki link, preuzme i instalira bilo šta i problem iz Firefox-a će hakerima i dalje nuditi mogućnost da na računaru ili korišćenom uređaju instaliraju maliciozan softver.

Korisnici, koji su podesili automatsko ažuriranje Firefox-a bi trebalo da su već dobili ažuriranje pri prvom pokretanju danas, 10. januara, što je i razlog zbog kojeg su pojedini korisnici izlogovani iz pregledača interneta. Ako ručno morate da ga ažurirate pratite putanju:  Tri crte gore, desno >Help >About Firefox i sačekajte par sekundi da se ažuriranje pojavi.

Instalirajte ažuriranje tj. pustite da se to automatski odradi i resetujte pregledač.

Sad ste sigurni od ovog propusta.

Nažalost, Mozilla još uvek nije objasnila napomenu da “hakeri aktivno iskorišćavaju ovaj propust“, pa se nadamo da ćemo uskoro imati više informacija i o tome.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.