Uređaji

Do kakvih je posledica dovelo ukidanje rominga u Evropi

Pogledajte šta je sve ukidanje rominga u EU donelo korisnicima i pružaocima usluga.

Izvor: Guliver/Getty Images/Antonio_Diaz

Evropska komisija je 29. novembra objavila prvo potpuno preispitivanje stanja tržišta rominga, iz kojeg se vidi da je ukidanje naknada za roming u julu 2017. godine bilo vrlo korisno za putnike u celoj Evropskoj uniji.

Mobilni promet podataka na putovanjima u EU je udesetostručen u poređenju sa godinom pre uvođenja pristupa "u romingu kao kod kuće".

"Rezultati još jednom pokazuju uspeh ukidanja naknada za roming. Evropljani uveliko koriste pogodnosti slobodne upotrebe mobilnih uređaja tokom putovanja. Istovremeno, može se jasno videti i da tržište rominga u EU i dalje dobro funkcioniše", navodi se u izveštaju, prenosi agencija Tanjug.

Kako se navodi, postojao je strah od porasta domaćih cena zbog ukidanja naknada za roming, ali se dogodilo suprotno - domaće cene za mobilne usluge snižene su u celoj EU, rekla je komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabriel.

Sniženje maksimalnih cena doprinelo je daljem padu veleprodajnih cena rominga, a to, ipak gotovo svim pružaocima usluga rominga omogućava da održivo posluju i uz ukinute naknade.

U izveštaju se zaključuje da bi postojeći propisi o romingu trebalo i dalje da se primenjuju u narednim godinama, kako bi građani imali koristi od rominga unutar EU bez dodatnih troškova.

U međuvremenu u Srbiji je aktiviran tzv. regionalni roming sporazum, koji propisuje snižavanja cena rominga u mrežama Zapadnog Balkana. Najviše je umanjena cena korišćenja interneta. Među zemljama, u kojima će važiti ovo sniženje su Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i “Kosovo“.

Više o ovome čitajte u našoj vesti o regionalnom romingu Srbije.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.