Uređaji

ZVANIČNO JE: Jailbreak za nove iPhone modele stigao posle godina čekanja

Hakeri su bili brzi i za svega dva dana stigao je Jailbreak za moderne iPhone modele, nakon što je Apple greškom omogućio hakovanje novijih uređaja.

Prvi javni Jailbreak za moderne generacije iPhone uređaja je stigao, nakon što je otkrivena greška u Apple softveru, koji je omogućio hakovanje svih iPhone modela do iPhone 11 serije. Da se radi o pravoj i ozbiljnoj stvari potvrdili su i Google bezbednosni istraživači, koji su Jailbreak, koji je objavio haker naziva Pwn20wnd instalirali na iPhone XR / iOS 12.4.

Znamo da su neki od vas ovo oduvek želeli da imaju ;)

Trenutna verzija Jailbreak-a radi uz iOS 12.4 softver i omogućava da se bilo koji iPhone praktično “otključa“ za korisnikove želje. Takođe, ovo otvara niz sigurnosnih pitanja, zbog kojih obični korisnici ne bi trebalo da se bave jailbreak-ovanjem svojih iPhone telefona. Recimo, objašnjava jedan bezbednosni istraživač, Safari greška u iOS softveru mogla bi da bude iskorišćena kao most za hakovanje iPhone uređaja, koji je Jailbrak-ovan i tako doći do privatnih i drugih osetljivih podataka korisnika.

Neki korisnici već su došli do ove Jailbreak verzije, koju su sigurnosni istraživači zbog različitih opcija zloupotreba želeli da sačuvaju za sebe i pohvalili se na Twitter mreži da su Jailbreak-ovali svoje iPhone uređaje. Među njima su modeli iPhone 7 Plus, iPhone XR, iPhone 8 i svi rade na iOS 12.4 verziji softvera.

Još jednom podvlačimo da obični korisnici nikako ne bi trebalo da se bave Jailbreak-ovanjem svojih iOS uređaja, jer osim bezbednosnih briga postoji mogućnost i da izgube garanciju na uređaj.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.